NDB Nieuws

NDBDarts.nl is de officiële website van de Nederlandse Darts Bond.
 1. Grand Slam dag 8: Van Gerwen na heerlijke kraker naar halve finale

  Michael van Gerwen heeft op geniale wijze de halve finale bereikt. Hij was opnieuw te sterk voor Rob Cross. Ook Phil Taylor is door. Hij won overtuigend van Daryl Gurney.

  De wedstrijden tussen Van Gerwen en Cross leverden de afgelopen keren veel spektakel op en ook deze partij tussen de twee was van een ontzettend hoog niveau. Cross gooiden een 127-finish en een 112-finish in de eerste twee legs, maar de Nederlander kwam voor de eerste pauze nog op voorsprong. In de legs die volgden hielden de twee elkaar in evenwicht. In de vijftiende leg sloeg Cross een gaatje door een 131-finish te gooien in de leg van Van Gerwen en vervolgens die break te verzilveren. In de twintigste leg maakte ‘Mighty Mike’ die break weer ongedaan en was de stand weer gelijk. Een sublieme 122-finish op de bull luidde een zege voor de Nederlander in, want een break van Cross werd voorkomen en een leg later brak Van Gerwen zelf via een 108-finish. Van Gerwen besloot de partij uiteindelijk met een 110-finish: 16-13.

  Van Gerwen haalde in zijn partij een gemiddelde van ruim 104, gooide 64% van zijn dubbels en had vier 100+-finishes. Cross gooide ruim 103 gemiddeld, had een finishpercentage van 52% en gooide drie 100+-finishes.

  De wedstrijd tussen Taylor en Gurney was eigenlijk al lang begonnen. In de interviews voorafgaand aan de partij werd het vuur al flink opgestookt door de Engelsman. Tijdens de wedstrijd ging die strijd verder. Gurney had al moeite zijn eerste eigen leg te houden, maar via 108 kwam hij toch op 1-0. Zijn tweede eigen leg was echter wel voor Taylor. Hij brak de Noord-Ier en verzilverde de break een leg later. In de achtste leg brak Gurney al weer terug en was de stand gelijk. Daarna zette de 16-voudig wereldkampioen een tandje bij. Hij miste niets. 126, 132 en 137 gingen van het bord. Gurney had hier en daar een kansje, maar benutte deze niet. Taylor won na de 4-4 maar liefst 12 (!) legs op rij en staat in de halve finale.

 2. Grand Slam dag 7: Durrant kan naar huis

  Het Grand Slam of Darts-avontuur van Glen Durrant is voorbij. De Engelsman kwam niet voorbij Peter Wright.

  Ondanks dat Durrant veel dubbels miste, bleef hij goed bij bij Wright. Na zes legs was de stand in evenwicht, maar daarna zette de Schot een tandje bij. Hij won vier legs op rij en Durrant had weinig in te brengen. Het leek alsof hij de partij al opgegeven had, want ‘Snakebite’ liep gemakkelijk uit naar 4-12. Na de onderbreking bij een 6-14 stand zette Durrant toch weer even aan. Hij won vier legs tegen één van Wright. In de 25e leg had de BDO’er een negendarter in zicht, maar hij wist de D12 niet te vinden. Wright pakte vervolgens nog de benodigde legs en won met 16-10. Durrant eindigde met een finishpercentage van 23,81%.

  De andere kwartfinale van de avond ging tussen Mensur Suljovic en Gary Anderson. De Oostenrijker en de Schot waren aan elkaar gewaagd. De stand bleef in lang evenwicht, maar na de 5-5 liet Anderson zich nadrukkelijk zien. ‘The Flying Scotsman’ liep uit naar 9-5. ‘The Gentle’ probeerde daarna weer aan te haken en hij kwam ook terug tot 9-8, maar het lukte hem niet om Anderson nog een keer te breken. In de 23e leg plaatste Anderson juist de break, waardoor het verzet gebroken was. Uiteindelijk werd het 16-12.

 3. De Graaf runner-up in Malta

  Aileen de Graaf is op de Open Malta als tweede geëindigd. De Nederlandse verloor in de finale van het damestoernooi van Deta Hedman. De Graaf won van Marie Nicholls, Danielle Ashton en Casey Gallagher om de finale te bereiken. In die finale miste ze een pijl op D20 op de stand gelijk te trekken. Hedman profiteerde en won met 4-2.

  In het herentoernooi ging Mark Layton met de zege aan de haal. Hij won in de finale met 6-2 van Joe Davis, terwijl Layton in de halve finale nog afrekende met Carlo van Cleef.

  De koppeltoernooitoernooien op de Open Malta werden gewonnen door het duo Andy Chalmers/Paul Williams (heren) en door het duo Lisa Ashton/Danielle Ashton (dames).

 4. Grand Slam dag 6: Van Gerwen overtuigend door, Van Barneveld uitgeschakeld

  Michael van Gerwen heeft op zeer eenvoudige wijze de kwartfinales van de Grand Slam of Darts gehaald. Voor Raymond van Barneveld eindigt het toernooi.

  Van Gerwen kreeg in de tweede ronde te maken met Steve Lennon, die achter Van Barneveld op de tweede plaats in groep B eindigde. In de beginfase van de wedstrijd kreeg de Ier nog zo zijn kansjes en pakte hij de derde leg, maar de Nederlander was oppermachtig. Bij een 8-1 stand veroverde Lennon nog een leg, maar verder kwam hij niet: 10-2.

  De wedstrijd tussen Van Barneveld en Rob Cross was op voorhand een heerlijk affiche, en dat werd het ook. Het ging op en neer, waarbij de Nederlander met een 167-finish zijn tegenstander in de derde leg pijn deed. Na een 4-2 voorsprong van ‘Barney’ pakte de Engelsman vier legs op rij, maar die achterstand kwam de Nederlander ook weer te boven, want hij won daarna drie legs op rij. Het verschil werd gemaakt in de zestiende leg. Cross brak Van Barneveld en gooide zich zo naar de kwartfinale: 10-7.

  Voordat de Nederlanders op het podium verschenen, kwamen Phil Taylor en Darren Webster in actie. Taylor had geen kind aan Webster. ‘The Demolition Man’ kon tot 2-2 nog mee, met name omdat ‘The Power’ slordig was op de dubbels. Daarna zette de 16-voudig wereldkampioen aan en won met 10-4. Webster kreeg maar vier pijlen op de dubbels en eindigde dus met een 100% finishpercentage.

  Ook Daryl Gurney gaat naar de kwartfinale. Hij speelde tegen James Wade. De Noord-Ier was niet in topvorm, maar het was meer dan genoeg wat hij liet zien. Wade kwam uiteindelijk maar tot twee legs: 10-2.

 5. Nieuwe editie Dartsfestival Sevenum komend weekend

  Komend weekend staat het Dartsfestival in Sevenum weer op het programma. Een record aantal deelnemers gaan dit jaar naar vakantiepark 'De Schatberg' afreizen.

  Vrijdagavond wordt er begonnen met de blind draw. De dagen erna worden de heren-, dames- en jeugsingles en de heren- en dameskoppels gespeeld.

  Voor de loting of andere informatie, klik hier.

  Wij wensen iedereen heel veel plezier tijdens Dartsfestival Sevenum!

 6. Grand Slam dag 5: Van Peer naar huis, Durrant door

  Na de groepsfase waren op de vijfde dag van de Grand Slam of Darts de eerste knock-outwedstrijden aan de beurt. Berry van Peer kwam in actie tegen zijn ‘dartsmentor’ Mensur Suljovic.


  Helaas kon Van Peer deze wedstrijd niet voor een stunt zorgen. Mensur Suljovic was oppermachtig en leidde tijdens de eerste break met 5-0, terwijl de Nederlander helemaal niet slecht gooide. Ook na de break stootte de Oostenrijker door. Voor Van Peer werd het zaak een whitewash af te wenden. Dat lukte in de achtste leg. In de tiende leg liet de Brabander zich opnieuw zien. Hij gooide een prachtige 119-finish. Met die twee legs moest onze landgenoot het uiteindelijk doen: 10-2.


  De partij van de avond was bij uitstek Gary Anderson tegen Michael Smith. De twee rappe darters maakten er een spektakel van, waarbij vooral de Schot liet zien in absolute topvorm te verkeren. Smith begon de wedstrijd nog uitstekend. Hij had tijdens de eerste pauze een voorsprong van 4-1 en een gemiddelde van 114. Daarna zette Anderson met een fenomenale 164-finish de toon voor de rest van de partij. De tweevoudig wereldkampioen pakte zes legs op een rij en liet zijn leerling volledig kansloos: 10-6.


  Ook Glen Durrant, de laatst overgebleven BDO’er, kwam op de vijfde dag in actie. ‘Duzza’ had veel kansen om zijn tegenstander Dave Chisnall snel op achterstand te zetten, maar liet dat na. Na tien legs was de stand in evenwicht. Na de onderbreking brak Durrant ‘Chizzy’ meteen en dat kwam de PDC’er niet meer te boven: 10-8


  De laatste wedstrijd van de avond ging tussen Stephen Bunting en Peter Wright. ‘Snakebite’ liet Bunting in de eerste sessie nog meekomen, maar in de tweede sloeg hij een groot gat door die met 5-0 te winnen. ‘The Bullet’ mocht hier en daar nog een leg pakken, maar verloor ruim: 10-4.

 7. Telefoon storing

  Vanwege een telefoon storing is het NDB kantoor vandaag niet bereikbaar. Wij hopen dat dit zo spoedig mogelijk verholpen is. Excuses voor het ongemak. UIteraard kunt u ons per email wel bereiken: info [AT] ndbdarts [DOT] nl. 

 8. Speelschema Grand Slam: de laatste 16

  De groepsfase van de Grand Slam of Darts is voorbij. Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Berry van Peer zijn door naar de laatste 16. Voor zeven van de acht BDO'ers bleek de groepsfase het eindstation. Alleen Glen Durrant is doorgedrongen tot de knock-outfase.

  Michael van Gerwen gaat het opnemen tegen de runner-up van groep B, Steve Lennon. Raymond van Barneveld krijgt op zijn beurt te maken met de runner-up van groep A, Rob Cross. Mochten beide Nederlanders die wedstrijden winnend afsluiten, treffen zij elkaar in de kwartfinale. Berry van Peer zal gaan spelen tegen zijn 'darteritusmentor'. Mensur Suljovic, die ook te maken heeft gehad met die ziekte, hielp de Nederlander door tips te geven. Tijdens de laatste 16 zijn het even vijanden. Glen Durrant moet de eer voor de BDO hooghouden door af te rekenen met Dave Chisnall.

  Woensdag
  Mensur Suljovic v Berry van Peer
  Glen Durrant v Dave Chisnall
  Gary Anderson v Michael Smith
  Stephen Bunting v Peter Wright

  Donderdag
  Volgorde volgt
  Michael van Gerwen v Steve Lennon
  Raymond van Barneveld v Rob Cross
  Phil Taylor v Darren Webster
  Daryl Gurney v James Wade

 9. Grand Slam dag 4: Van Gerwen en Van Barneveld groepswinnaars

  Op de vierde dag van de Grand Slam of Darts vielen de beslissingen in de groepen A tot en met D. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld gaan als groepshoofd naar de volgende ronde, Danny Noppert is uitgeschakeld.

  Michael van Gerwen begon aan zijn partij tegen Joe Murnan in de wetenschap dat hij al zeker was van een plek in de knock-outfase. De Brabander had ook tegen Murnan geen moeite en pakte met 5-2 zijn derde overwinning in de groepsfase. Ross Montgomery en Rob Cross vochten daarna onderling uit wie zich achter onze landgenoot op de tweede plaats zou nestelen. De Schot kwam er niet aan te pas tegen Cross, die de wedstrijd met een 164-finish afsloot: 5-2.

  Ook Raymond van Barneveld gaat naar de volgende ronde. Voorafgaand aan zijn wedstrijd tegen Steve Lennon wisten de Nederlander en de Ier al dat zij zeker waren van een plek bij de laatste 16. Gerwyn Price wist namelijk niet te winnen van Jamie Hughes. De nog puntloze Hughes was oppermachtig tegen 'The Iceman' en won ruim: 5-1. Van Barneveld en Lennon streden vervolgens nog op de groepswinst. Na een 2-2 stand zette Van Barneveld aan met een 160-finish. Onze landgenoot gaf daarna geen leg meer af: 5-2.

  Danny Noppert wist dat er een wonder moest gebeuren om de volgende ronde te bereiken. Allereerst mocht hij niet meer dan één leg afstaan aan zijn tegenstander Mark Webster. De hoop voor de Fries was echter snel vervlogen, want in de derde leg pakte Webster al zijn tweede leg. Noppert leek daarna zonder druk te spelen en dat resulteerde in een uitstekende overwinning. 'Noppie' won na die cruciale derde leg alle legs en versloeg Webster met 5-2. Darren Webster had door de overwinning van onze landgenoot de taak om twee legs te winnen van Daryl Gurney om als tweede te eindigen. Gurney kende echter geen genade en won met 5-1, waardoor de twee Websters veroordeeld waren tot het spelen van een shootout. In die shootout leek Darren Webster het te verprutsen met zijn achtste pijl, waarmee hij T3 gooide, maar dankzij een T19 met zijn laatste pijl scoorde hij 3 (!) punten meer dan Mark (298 om 301). Darren dus naar de laatste 16.

  In de laatste groep nam Robbie Green het op tegen Peter Machin. Het werd een bijzonder slechte partij waarin veel dubbels werden gemist. De partij ging gelijk op en uiteindelijk was het Machin die de dubbels het vaakst vond. De BDO'er won met 5-3. 'Kong' zat daarna in de wachtkamer, want bij een overwinning van Phil Taylor op James Wade mocht Green zich toch melden in de knock-outfase. Taylor en Wade gaven elkaar tal van cadeautjes in de beginfase van de wedstrijd maar in de zesde leg sloeg Wade eindelijk zijn gaatje: hij verzilverde zijn break en pakte een voorsprong van 4-2. Hij pakte vervolgens ook de laatste leg en boekte een knappe en broodnodige zege op Taylor.

  Voor het speelschema bij de laatste 16, klik hier.

   

  Eindstanden groep A t/m D

   Groep A

  P

  W

  L

  +/-

  Pts

  Michael van Gerwen (Q)

  3

  3

  0

  +8

  6

  Rob Cross (Q)

  3

  2

  1

  +6

  4

  Ross Montgomery

  3

  1

  2

  -5

  2

  Joe Murnan

  3

  0

  3

  -9

  0

   

   Groep B

  P

  W

  L

  +/-

  Pts

  Raymond van Barneveld (Q)

  3

  3

  0

  +8

  6

  Steve Lennon (Q)

  3

  1

  2

  0

  2

  Gerwyn Price

  3

  1

  2

  -3

  2

  Jamie Hughes

  3

  1

  2

  -5

  2

   

   Groep C

  P

  W

  L

  +/-

  Pts

  Phil Taylor (Q)

  3

  2

  1

  +3

  4

  James Wade (Q)

  3

  2

  1

  +2

  4

  Robbie Green

  3

  1

  2

  +1

  2

  Peter Machin

  3

  1

  2

  -6

  2

   

   Groep D

  P

  W

  L

  +/-

  Pts

  Daryl Gurney (Q)

  3

  3

  0

  +10

  6

  Darren Webster (Q)*

  3

  1

  2

  -3

  2

  Mark Webster

  3

  1

  2

  -3

  2

  Danny Noppert

  3

  1

  2

  -4

  2

 10. Grand Slam dag 3: Van Peer doet het onmogelijke, Durrant overleeft 'groep des doods'

  Het was de eerste Judgement Night van de Grand Slam of Darts. De groepen E tot en met H werden gisteravond beslist. Berry van Peer, die struggelde met zijn darteritus, deed het onmogelijke. Hij versloeg Cameron Menzies en is door naar de volgende ronde.

  Na zijn overwinning op Simon Whitlock had Van Peer nog altijd kans op de volgende ronde. Waar hij in de partij tegen Gary Anderson veel last van zijn darteritus had, viel dat in de partij tegen Menzies mee. De Nederlander begon dan ook goed en kwam met 4-2 voor. Menzies kwam echter terug tot 4-4 en mocht beginnen aan de laatste en beslissende leg. Beide spelers miste enkele matchdarts, maar Van Peer verzekerde zich via D10 van de tweede plaats in zijn groep. Gary Anderson gaat als groepswinnaar door naar de knock-outfase.

  Groep F lag voorafgaand aan de derde speelronde nog helemaal open. Ook Jeffrey de Zwaan, die zijn eerste twee wedstrijden verloor, had nog kans. De Nederlander mocht niet meer dan drie legs afstaan aan zijn tegenstander Dave Chisnall. In de zevende ging het helaas mis. Bij een 3-3 stand pakte de Engelsman zijn vierde leg, waardoor het Grand Slam-avontuur van De Zwaan voorbij was. 'The Black Cobra' bleef daarna sportief goed doorgooien en pakte daarna zelfs nog twee legs, waardoor hij zijn eerste zege op de Grand Slam in de wacht sleepte. Daarna had Scott Mitchell nog de kans op zich ten koste van Chisnall te plaatsen voor de volgende ronde. Hij moest winnen van de geplaatste Stephen Bunting. Mitchell begon goed en kwam op een 3-0 voorsprong. 'Scotty Dog' gleed wat weg en gaf de wedstrijd uit handen. Bunting won 5-4 en stuurde de BDO'er naar huis.

  In groep E, de groep des doods, was Glen Durrant al zeker van de volgende ronde. Zijn nederlaag tegen de al uitgeschakelde Corey Cadby (5-4) veranderde dat niet. Durrant bekert samen met Peter Wright door. De Schot streed in een onderling duel met Alan Norris voor een ticket voor de volgende ronde. De twee hielden het ontzettend spannend. Norris miste een matchdart, Wright pakte wel zijn kans en won. In groep G kon iedereen nog door naar de knock-outfase. Mark McGeneey kwam 4-1 achter tegen Michael Smith, kwam sterk terug tot 4-4, maar verloor de partij alsnog. De nummer 1 van de BDO mocht zijn koffers dus gaan pakken. Mensur Suljovic wist de andere partij in groep G, tegen James Wilson, te winnen en pakte daardoor de groepswinst.

  Eindstanden groep E t/m H

   Groep E

  P

  W

  L

  +/-

  Pts

  Glen Durrant (Q)

  3

  2

  1

  +4

  4

  Peter Wright (Q)

  3

  2

  1

  +3

  4

  Alan Norris

  2

  1

  2

  -2

  2

  Corey Cadby

  3

  1

  2

  -5

  2

   

   Groep F

  P

  W

  L

  +/-

  Pts

  Stephen Bunting (Q)

  3

  3

  0

  +5

  6

  Dave Chisnall (Q)

  3

  1

  2

  -1

  2

  Scott Mitchell

  3

  1

  2

  -2

  2

  Jeffrey de Zwaan

  3

  1

  2

  -2

  2

   

   Groep G

  P

  W

  L

  +/-

  Pts

  Mensur Suljovic (Q)

  3

  3

  0

  +5

  6

  Michael Smith (Q)

  3

  2

  1

  +2

  4

  James Wilson

  3

  1

  2

  0

  2

  Mark McGeeney

  3

  0

  3

  -7

  0

   

   Groep H

  P

  W

  L

  +/-

  Pts

  Gary Anderson (Q)

  3

  3

  0

  +9

  6

  Berry van Peer (Q)

  3

  2

  1

  -2

  4

  Cameron Menzies

  3

  1

  2

  0

  2

  Simon Whitlock

  3

  0

  3

  -7

  0

   

Website NDB | DodSoft WebDesign
Copyright © 2016. All Rights Reserved.