NDB Nieuws

NDBDarts.nl is de officiële website van de Nederlandse Darts Bond.
 1. Voortgang van de Adviescommissie NDB

  De commissie is vrijdag 16 maart bijeengekomen. Daarin is besloten dat op 8 april een BALV wordt gehouden. Alle lidorganisaties ontvangen spoedig de officiële uitnodiging. De Adviescommissie realiseert zich dat tijdens deze BALV ook de 4 Nations plaatsvindt. Echter door de uitzonderlinge situatie waarin de NDB zich nu bevindt is de commissie van mening dat de ontstane situatie niet te lang kan en mag duren. Zonder bestuur is Niels de Ruiter de enig overgebleven bevoegde vertegenwoordiger van de NDB. Dat is een ongewenst situatie die Niels en de adviescommissie niet te lang willen laten duren. 

  De commissie komt met een voorstel voor de lidorganisaties. Momenteel wordt het voorstel voorgelegd aan NOC*NSF en een verenigingsjurist. Het advies wordt zo snel mogelijk aan de lidorganisaties gezonden. Om de communicatie tussen de Adviescommissie en de lidorganisaties en haar leden te verbeteren hebben zij een e-mailadres in het leven geroepen. Indien u vragen heeft aan de Adviescommissie dan kunt u deze rechtstreeks stellen op e-mailadres adviescommissie [AT] ndbdarts [DOT] nl.

 2. Harms en Ashton West Fries Open-kampioenen

  Een nieuwe editie van de West Fries Open is afgelopen weekend gespeeld. In sportcafé Zwaag in Zwaag ging het toernooi van start. Wesley Harms en Lisa Ashton kroonden zich tot kampioen.

  Bij de heren gingen de halve finales tussen Wesley Harms en Mark McGeeney én Ross Montgomery en Daniel Day. Harms en McGeeney maakten er een spannende pot van. De Nederlander won die partij door in de derde set de vijfde leg te winnen. In de andere halve finale versloeg Montgomery zijn tegenstander met 2-0. Ook de finale werd een spannende partij voor Harms. Hij kwam 2-0 voor, maar zag die voorsprong daarna verdwijnen. In de vijfde set herpakte Harms zich en pakte die set met 3-1.

  Lisa Ashton rekende in de halve finale van het damestoernooi af met Aileen de Graaf. Ze won met 4-0. In de andere halve finale stond Sharon Prins. Zij trad aan tegen Deta Hedman en won met 4-1. In de finale kon Prins haar knappe zege echter geen vervolg geven. Ashton versloeg de Nederlander met 5-2.

  Op de zaterdag werd het jeugdtoernooi gespeeld. Jurjen van der Velde wist zich te kronen tot kampioen bij de junioren, nadat hij in de finale afrekende met Ramon Leferink met 4-1. Bij de meisjes was het Romy Vermeulen die de sterkste bleek. In de halve finale versloeg ze Lerena Rietbergen en in de finale won ze van Kyana Frauenfelder. De aspirantenkampioen is Pim van Bijnen. Het jonge talent won in de halve finale en finale met 3-0 van respectievelijk Andy Mertens en Cedric Saes. De West Fries Open kende ook een paradartstoernooi. Cliff Ruiter pakte de winst daar. Hij wist met 3-0 te winnen van Bernard Martens.

  Later op diezelfde zaterdag stond het koppeltoernooi bij de dames en heren op het programma. Danny Merlijn en Koen den Hartog mochten het prijzengeld van de eerste plek in ontvangst nemen. Ze waren het toernooi de beste. In de finale werden Erik van Rijswijk en Dave Roelse verslagen. Bij de dames ging de winst naar het duo Sharon Prins/Aileen de Graaf. Zij wisten in de eindstrijd Anca Zijlstra en Femke Herms van zich af te schudden. 

 3. Foto: NDBdarts

  De bondscoach heren John Lokken heeft na overleg Chris Landman aangewezen als vervanger van Wesley Harms voor het 4 Nations Tournament. Harms heeft gisteren aangegeven zich per direct niet langer beschikbaar te stellen voor de Nederlandse herenselectie. Klik hier voor volledige bericht. 

  De 37-jarige Chris Landman verkeert in goede vorm en wist de laatste NDB Ranking in Driebergen-Rijsenburg te winnen. Voor de darter uit Wapenveld zal het zijn tweede keer worden dat hij gaat deelnemen aan het 4 Nations Tournament. Hij zal onderdeel worden van het team dat verder bestaat uit Willem Mandigers, Jeffrey Sparidaans, Derk Telnekes, Dennie Olde Kalter, Martijn Kleermaker, Rowdy Schoremans, Wessel Nijman.

  Op 7 en 8 april zal op Vakantiepark de Schatberg in Sevenum de derde editie van het ‘4 Nations Tournament’ plaatsvinden. De nationale teams van Duitsland, Luxemburg, België en Nederland gaan strijden om de overall titel op zaterdag en individuele titels op zondag. Meer informatie klik hier.

 4. Nieuwe editie West-Fries Open dit weekend

  Dit weekend zal er weer een nieuwe editie van het West-Fries Open Darts plaatsvinden. In Sportcafé Zwaag in Zwaag gaat het drie dagen durende toernooi van start.

  Het is een dartfeest dat op vrijdagavond 16 maart zal beginnen met het Blind Draw Koppel. Op zaterdagmiddag 17 maart zal de jeugd strijden in drie categorieën, namelijk: aspiranten (t/m 13 jaar),  meisjes (t/m 17 jaar) en junioren (14 t/m 17 jaar). Daarnaast komen ook de paradarters op die dag in actie. ‘s Avonds is het de beurt aan de heren- en dameskoppels, die zullen strijden om de titel van West-Fries Open Darts Koppel Kampioen. Op zondag 18 maart vinden de singles plaats, zowel voor de dames als voor de heren.

  Tijdens de vorige editie van de West-Fries Open in 2017 kroonde Roy Gokoel zich tot kampioen bij de herensingles. De damestitel werd toen gepakt door Irina Armstrong.

  Toeschouwers kunnen gratis naar binnen.

 5. Ranking 7: Open Delft

  De zevende ranking van het seizoen staat bijna voor de deur. Op 25 maart zal in Delft de Open Delft worden georganiseerd. De DID zal in samenwerking met de NDB dit toernooi neerzetten. We hopen weer op een mooie opkomst en een prachtige dag!

  De tussenstanden
  Bij de Heren A heeft Martijn Kleermaker een riante voorsprong op de concurrentie. Dankzij de zesde ranking is het gat inmiddels 10 punten op de nummers 2 en 3 van de ranglijst, Hendrik Tooren en Richard Veenstra. Bij de heren B is de voorsprong van de koploper nog rianter. Jon Wheatman ziet zijn naaste achtervolger namelijk op een achterstand van liefst 16 punten staan. Jitse van der Wal, Robbie Vlaardingerbroek en Kevin Harms staan stevig in de top 4. Bij de dames is het Sharon Prins die een grote voorsprong heeft. Haar concurrentie behaalde een teleurstellend resultaat tijdens de vorige ranking, terwijl zij de winst pakte. Op dit moment staat ze acht punten voor Anca Zijlstra en negen voor Aileen de Graaf. Bij de paradarters gaat Ricardo Hermans aan de leiding. Hij heeft een klein gaatje van drie punten geslagen ten opzichte van Arie van der Rassel.

  Bij de senioren heren zijn de verschillen groot, bij de junioren is dat compleet anders. Kevin Lasker en Ramon Leferink staan beiden aan kop met 50 punten. Daarachter hijgt Jurjen van der Velde met twee punten achterstand hen in de nek. Ook Ricardo van der Vloed staat met 46 punten dichtbij. Bij de meisjes gaat Lerena Rietbergen ongestoord aan de leiding. Zij staat op een puntentotaal van 46 punten, terwijl de nummer 2, Layla Brussel, op 34 punten staat. Bij de aspiranten is het Pim van Bijnen die de eerste plek bezet. Hij heeft een voorsprong van 12 punten op de nummer 2, Sytze Terpstra.

  Inschrijven: 
  Er worden in Delft zeven verschillende toernooien georganiseerd:
  - Aspiranten (t/m 13 jaar)
  - Meisjes (t/m 17 jaar)
  - Junioren (Jongens van 14 t/m 17 jaar)
  - Dames
  - Heren B
  - Heren A
  - Paradarts (spelers met een lichamelijke beperking)
  Tijdens de Open Delft zal er dus géén specialstoernooi plaatsvinden.

  De aspiranten, meisjes en junioren dienen zich voor 11.00 uur in te schrijven (gratis).
  De paradarters dienen zich voor 11.30 uur in te schrijven (€5,00).
  De dames en heren dienen zich voor 12.30 uur in te schrijven. Heren A en Dames: € 10,- Heren B: €5,-
  De zaal gaat op 10.00u open.

  Locatie
  Sporthal de Buitenhof/Sportcafé de Mookies
  Duke Ellingtonstraat 2
  2625 GB Delft

 6. Foto: Bas van den Berk

  Darter Wesley Harms uit Noord-Scharwoude stelt zich per direct niet langer beschikbaar voor de Nederlandse herenselectie. Harms geeft zelf aan dat de redenen om dit besluit te nemen gecompliceerd zijn en voor het grootste deel te wijten aan de huidige situatie die is ontstaan bij de Nederlandse Dart Bond, en de wijze waarop er met de problematiek en bovenal met personen omgegaan wordt.

  De Nederlandse Darts Bond heeft aangegeven altijd beschikbaar te zijn geweest voor vragen en overleg en betreurt de beslissing van Harms maar respecteert deze wel. 

  Harms geeft ook aan nu zijn tijd te willen investeren in zijn eigen toekomst zonder verder rekening te moeten houden met de verplichtingen van het Nederlands team. Binnen de technische staf zal deze situatie nog besproken worden en binnenkort wordt besloten wie de plaats in zal nemen van Harms tijdens het 4 Nations Tournament.

  We kijken terug op een aantal schitterende prestaties van Wesley Harms in het Nederlands shirt. Zo wist hij wereldkampioen te worden in het singletoernooi in Canada door Stephen Bunting in de finale te verslaan, gooide hij tijdens het WK in Turkije een 9-darter en werd hij Europees en wereldkampioen koppels. 

  De NDB dankt Harms voor zijn inzet en betrokkenheid rond het Nederlands team en wenst hem heel veel succes in zijn verdere dartscarrière.

 7. Voorzitter vertrekt

  Verklaring Adviescommissie NDB

  Maandagavond 12 maart jl. is de door de BALV (klik hier) aangestelde adviescommissie, Tim Oosterbroek (voorzitter NDB) en het personeel van het kantoor van de NDB bijeengekomen. De doelen van de bijeenkomst waren het bespreken van de ontstane bestuur situatie, het proberen te normaliseren van de werkrelatie tussen kantoor en de voorzitter en het maken van werkafspraken tussen kantoor, voorzitter en de commissie.

  Naar aanleiding van het gesprek heeft Tim besloten om zijn functie per onmiddellijke ingang neer te leggen. De commissie vindt het jammer dat Tim deze beslissing heeft genomen. Aankomende vrijdag 16 maart komt de commissie weer bijeen om deze nieuwe situatie te bespreken en te komen met een voorstel richting de lidorganisaties. 

  Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,
  Adviescommissie NDB

 8. Nabeschouwing LaCo: Beslissingen druppelen binnen

  Afgelopen weekend stond er een vol LaCo-weekend op het programma. Steeds meer teams zijn zeker van de play-offs van de LaCo. De Nederlandse Darts Bond blikt terug.

  Heren A
  In de Heren A won DVS zijn partij met 13-4 van DONHN. Het puntentotaal van DVS komt nu op 6, waarmee zij zeker zijn van de play-offs. Ook RDB pakte afgelopen weekend de winst. Zij versloegen SDC met 12-5 en komen op 5 punten. Daarmee zijn ook zij zeker van de play-offs.

  Heren B
  In de Heren B wisten DBMN en DBBR hun wedstrijd te winnen. DBMN won met 12-5 van VDO en DBBR was met 13-4 te sterk voor FDB. De DBMN en DBBR zijn daardoor zeker van de play-offs. 

  Heren C
  In de Heren C was BDC al zeker van de eerste plek. Afgelopen weekend deden zij hun sportieve plicht: ze versloegen DSWN met 11-6. Onder de BDC is het nog ontzettend spannend. Voorafgaand aan de speelronde stonden alle teams op 2 punten. De winnaar van DORA - DVK zou een belangrijk punt pakken in de strijd om een play-offticket. Het werd DORA die dat punt pakte (12-5), waardoor zij momenteel de tweede plaats bezetten.

  Dames A
  Bij de Dames A zijn DONHN, RDB en DVO al zeker van de play-offs. Zij lieten afgelopen weekend zien waarom ze daar horen. Ze wonnen respectievelijk van DVS (7-4), SDC (10-1) en DVK (7-4). Voor het vierde ticket kan met potlood van naam van DVS worden ingevuld. Zij hebben met nog twee wedstrijden te gaan een voorsprong van twee punten op de concurrentie en een beter saldo.

  Dames B
  Bij de Dames B zijn FDB en DBA inmiddels zeker van de play-offs. FDB won met 7-4 van DBBR en DBA versloeg DSWN nipt met 6-5. Er zijn dus nog twee tickets te verdelen. De DBMN heeft dankzij een 7-4 uitoverwinning op VDO goede papieren voor één van die twee tickets, maar zijn er nog niet. Zij hebben op dit moment vier punten, terwijl de nummers 4 en 5, DSWN en VDO, op drie punten staan.

  Jeugd A
  Evenals de vorige speelronde heeft de jeugd van de DONHN uitgehaald. Zij waren met 11-0 te sterk voor DBBR-2. De jeugd van de FDB is na negen wedstrijden nog altijd foutloos. Ook afgelopen weekend werd er gewonnen: 7-4 tegen DSWN.

  Jeugd B
  In de Jeugd B stond er een wedstrijd op het programma. DVO speelde tegen KDO en won met 9-2.

  Jeugd C
  In de Jeugd C is DBBR-1 nog altijd ongeslagen koploper. De zevende wedstrijd afgelopen weekend werd winnend afgesloten. RDO werd met 10-1 verslagen. De andere wedstrijd ging tussen DVS en DOT. DOT won die wedstijd nipt met 6-5, waardoor beide teams nu drie punten hebben.

  Voor een uitleg over de LaCo, een overzicht van alle uitslagen en de actuele standen: KLIK HIER.

 9. Isle of Man: Prins en Landman runner-up

  De afgelopen dagen werd op het Isle of Man het Isle of Man Darts Festival gespeeld. Dit toernooi bestaat uit drie toernooi (Classic, Masters en Poker Stars Open) met verschillende categorieën.

  Sharon Prins en Chris Landman haalde sterke resultaten. Prins verzekerde zich donderdag van een plek in de finale van de Isle of Man Classic door in de halve finale af te rekenen met Tricia Wright. In de finale op zondag kon ze echter niet de winst naar haar hand zetten. Ze verloor met 4-0 van Lisa Ashton. Landman behaalde hetzelfde resultaat tijdens de Poker Stars Open. Hij haalde de finale, maar verloor daar van Glen Durrant. Het werd 5-3.

  Naast de zege op de Isle of Man Classic won Lisa Ashton ook de Isle of Man Masters. In die finale versloeg ze Deta Hedman met 4-3. De herenfinale van dat toernooi viel ten deel aan Dave Parletti. Hij was met 4-2 te sterk voor Wayne Warren. In de halve finale van de Isle of Man Masters werden Richard Veenstra en Wesley Harms uitgeschakeld door de finalisten. De herenfinale van de Isle of Man Classic ging tussen Mark McGeeney en Glen Durrant. McGeeney trok met 4-3 aan het langste eind.

  De finale van de heren op de Poker Stars Open ging dus tussen Durrant en Landman. Durrant schudde in de halve finale Wesley Harms van zich af. Chris Landman was op zijn beurt te sterk voor Mark McGeeney. Hij versloeg de Engelsman met 5-2. Bij de dames op de Poker Stars Open schopte Aileen de Graaf het tot de halve finale, maar verloor van Loraine Winstanley. In de finale trof Winstanley Fallon Sherrock. Sherrock won die wedstrijd, met 4-3.

  Finales Isle of Man Classic
  Heren: Mark McGeeney - Glen Durrant 4-3
  Dames: Sharon Prins - Lisa Ashton 0-4

  Finales Isle of Man Masters
  Heren: Dave Parletti - Wayne Warren 4-2
  Dames: Lisa Ashton - Deta Hedman 4-3

  Finales Poker Stars Open
  Heren: Glen Durrant - Chris Landman 5-3
  Dames: Fallon Sherrock - Lorraine Winstanley 4-3

  Daarnaast werden ook nog verschillende koppeltoernooien gespeeld, waaronder het 'mixed four'-toernooi. Het team met Yoeri Duijster, Anca Zijlsta, Jeffrey van Egdom en Michael Unterbuchner pakte de titel ten koste van Paul Brown, Lisa Ashton, Glen Durrant en Dean Reynolds.

 10. 4 Nations Tournament!

  Op 7 en 8 april zal op Vakantiepark de Schatberg in Sevenum de derde editie van het ‘4 Nations Tournament’ plaatsvinden. Tijdens dit toernooi zullen de nationale teams van Duitsland, Luxemburg, België en Nederland in actie komen. Zij gaan strijden om de overall titel op zaterdag en individuele titels op zondag. Er komen namens Nederland in totaal 8 heren, 4 dames, 4 jongens en 2 meisjes in actie die ieder spelen voor de prijzen binnen hun eigen categorie.

  Na overleg binnen de Technische Staf hebben de bondscoaches de volgende teams samengesteld:

  Heren (coach John Lokken): Wesley Harms, Willem Mandigers, Jeffrey Sparidaans, Derk Telnekes, Dennie Olde Kalter, Martijn Kleermaker, Rowdy Schoremans, Wessel Nijman*.
  * Wessel, die in juni 18 jaar wordt, is vanuit de jeugdselectie toegevoegd aan het 4 Nations team. Zowel de heren- als jeugdbondscoach zijn van mening dat dit gezien zijn ontwikkeling en prestaties een goede volgende stap is voor Wessel.

  Dames (coach Karin ten Kate): Vanessa Zuidema, Priscilla Steenbergen, Femke Herms, Marjolein Noijens.

  Jongens (coach Dick Bontekoe): Levy Frauenfelder, Ramon Leferink, Jurjen van der Velde*, Marcel Bus*.
  * Jurjen en Marcel zijn vanwege hun goede prestaties door de Technische Staf toegevoegd aan de Nederlandse selectie. De jeugdbondscoach is van mening dat dit gezien hun ontwikkeling en prestaties een goede volgende stap is voor deze twee jongens.

  Meisjes (coach Dick Bontekoe): Kyana Frauenfelder, Cheyenne Doddema*.
  * Cheyenne Doddema is vanwege haar goede prestaties door de Technische Staf toegevoegd aan de Nederlandse selectie. De jeugdbondscoach is van mening dat dit gezien haar ontwikkeling en prestaties een goede volgende stap is voor Cheyenne.

  Uiteraard wordt bij het samenstellen van de teams gekeken naar de huidige vorm en nationale/internationale prestaties. Hierbij spelen zaken als teamspirit, houding en gedrag ook een rol. Ook wordt er conform het beleid van de NDB naar gestreefd spelers minimaal één keer per seizoen in actie te laten komen. Dit is uiteraard van invloed geweest op de gemaakte keuzes. Zo zijn een aantal spelers die in de afgelopen periode veel namens Nederland uit zijn gekomen dit keer niet geselecteerd. Uiteraard gaan we de spelers in aanloop naar het toernooi aan iedereen voorstellen!

  Tevens zal tijdens het 4 Nations Tournament een vriendschappelijke paradarts interland gespeeld gaan worden tussen België en Nederland. Daar leest u meer over in dit bericht.

  Het ‘4 Nations Tournament’ is twee jaar geleden geïntroduceerd wegens het wegvallen van de ‘Springcup’ in 2012. In de tussentijd stonden de ‘Lorna Croft Friendship Cup’ en de ‘Challenge of the Lowlands’ op het programma. Deze toernooien bestaan inmiddels niet meer en hebben ruimte gemaakt voor dit nieuwe evenement.

  Klik op onderstaande links voor de uitslagen en sfeerverslagen van de voor Nederland zeer succesvolle vorige editie. Toon Greebe, die momenteel hard werkt aan zijn rentree in de dartssport, wist vorig jaar nog de singletitel te veroveren! Lerena Rietbergen en Wessel Nijman flikten ditzelfde kunstje bij de jeugd!  

  Drie oranje single kampioenen!
  Oranje jongens kampioen!

  Meer informatie over dit toernooi, bijvoorbeeld het exacte speelschema, volgt spoedig!

Website NDB | DodSoft WebDesign
Copyright © 2016. All Rights Reserved.