NDB Nieuws

NDBDarts.nl is de officiële website van de Nederlandse Darts Bond.
 1. SuperLeague 13: Wie behoedt zich van degradatie?

  Het komende weekend staat er een nieuwe speelronde van de SuperLeague op het programma. De Nederlandse Darts Bond blikt vooruit.

  Hoofdklasse
  In de hoofdklasse stevent Oranje Bar 1 af op het kampioenschap. Na de zege op concurrent Nitro Darts Sneek in de vorige speelronde is het verschil nu zes punten geworden. Dit weekend hoopt de koploper tegen Tapperij Teun Wapenveld een nieuwe stap richting het kampioenschap te zetten. Voor Nitro Darts Sneek rest niets anders dan hopen op een misstap van Oranje Bar 1 en de eigen wedstrijden winnen. De eerste opdracht daarin is het verslaan van Team Prima Darts, de hekkensluiter. H&S de Zwaantjes moet de komende weken nog meerdere punten sprokkelen om degradatie af te wenden. Zij staan op dit moment op plek 8. Komend weekend wacht een thuisduel tegen DKE RW Repair. Verder speelt Bosgenoegen tegen Fanatics Weert en Xtreme Sport Tilburg tegen Pinkster Devils.

  Overgangsklasse A
  In de overgangsklasse A is Twenty Six Urk nog altijd ongeslagen. Met 36 punten uit 12 wedstrijden zijn zij de terechte koploper. Komend weekend wacht een thuisduel tegen Toornsmit. De spanning van deze klasse dit daarom onderin. De vraag is wie het promotie/degradatieduel gaat spelen. Café op de Hoek staat momenteel op de negende plaats met 10 punten, terwijl Toornsmit en Legend Reen Sneek respectievelijk slechts twee en drie punten meer hebben. Voor Café op de Hoek wacht een thuisduel tegen Café Kremer, Toornsmit gaat op bezoek bij de koploper en Legend Reen Sneek gaat gooien tegen Nitro Sportcafé Dokkum. Cleopatra Enschede bezet de laatste plaats met 2 punten. Ook zij kunnen degradatie nog voorkomen, maar zullen dan snel punten moeten halen. Wellicht lukt dat de komende speelronde tegen Status Bar Veendam.

  Overgangsklasse B
  In de overgangsklasse B is het nog niet te zeggen wie er kampioen zal worden. Dart Team Venlo heeft op dit moment de beste papieren met 33 punten. Hemeco D'n Beer Rosmalen volgt met 31 punten en Café Kafé Doetinchem heeft 27 punten. De koploper treft dit weekend EDC Team SuperLeague, het team uit Rosmalen neemt het op tegen Oranjestad United en de Doetinchemmers gaan op bezoek bij Red Alert Bet Kolen. Waar het bovenin spannend is, is het onderin zowaar nog spannender. Dorpsherberg No Fear en Eetcafé Modern staan op plekken 9 en 10 met drie punten. EDC Team SuperLeague is de nummer 8 met zes punten. Dorpsherberg No Fear gaat voor de winst komend weekend tegen 't Haspeltje en Eetcafé Modern speelt tegen Oranje Bar 2.

  Overgansklasse C
  Taveerne sloeg de vorige speelronde onverwachts een gat ten opzichte van de concurrentie door misstappen van Café de Stoof en Racketcentrum Terneuzen. De laatstgenoemde kan die misstap dit weekend enigszins goedmaken. Zij spelen namelijk thuis tegen de koploper. 8-eraf Amsterdam profiteerde vorige speelronde ook van de misstappen. Zij staan nu tweede. 't Pleintje Stampersgat is hun komende tegenstander. Café de Stoof hoopt zich te herstellen tegen Agnes en Schier Barendrecht. Ook in deze klasse is de spanning onderin groot. De nummer laatst staat zes punten achter de nummer 5. 't Pleintje Stampersgat en Flora Bar hebben 10 punten, Makkers van Marktzicht 12, Café de Schot 1 en Agnes en Schier Barendrecht 15 en Sonny's Darts 16. Flora Bar kan een belangrijke zege boeken als zij winnen van Sonny's Darts en Makkers van Marktzicht kan de drie punten tegen Café de Schot 1 goed gebruiken.

  Klik HIER voor de actuele standen in de SuperLeague.

 2. SuperLeague play-offs van start!

  Komende zaterdag staat de eerste speelronde van de SuperLeague play-offs voor seizoen 2018-2019 gepland. Er verschijnen 24 teams aan de start en daarvan zullen drie teams zich direct plaatsen voor de overgangsklasse van SuperLeague seizoen 2018-2019.

  De ingeschreven teams zijn op regio ingedeeld in zes poules en van elke poule zal de nummer één doorgaan. Op zaterdag 19 mei spelen deze nummers één tegen elkaar en de winnaars plaatsen zich voor de SuperLeague van volgend seizoen. De verliezers van deze wedstrijd maken ook nog kans op plaatsing. Op zaterdag 16 juni spelen zij namelijk een promotie/degradatieduel tegen de nummers 9 van de drie overgangsklassen van het huidige seizoen. De winnaar van deze wedstrijd speelt in seizoen 2018/2019 ook in de SuperLeague. 

  Hier vindt u het overzicht van de zes poules en ook de teamsamenstellingen kunt u bekijken. Klik hier voor het reglement van de SuperLeague playoffs.

  De NDB wenst alle teams veel succes tijdens de play-offs!

 3. Ranking 7: Open Delft

  De zevende ranking van het seizoen staat bijna voor de deur. Op 25 maart zal in Delft de Open Delft worden georganiseerd. De DID zal in samenwerking met de NDB dit toernooi neerzetten. We hopen weer op een mooie opkomst en een prachtige dag!

  De tussenstanden
  Bij de Heren A heeft Martijn Kleermaker een riante voorsprong op de concurrentie. Dankzij de zesde ranking is het gat inmiddels 10 punten op de nummers 2 en 3 van de ranglijst, Hendrik Tooren en Richard Veenstra. Bij de heren B is de voorsprong van de koploper nog rianter. Jon Wheatman ziet zijn naaste achtervolger namelijk op een achterstand van liefst 16 punten staan. Jitse van der Wal, Robbie Vlaardingerbroek en Kevin Harms staan stevig in de top 4. Bij de dames is het Sharon Prins die een grote voorsprong heeft. Haar concurrentie behaalde een teleurstellend resultaat tijdens de vorige ranking, terwijl zij de winst pakte. Op dit moment staat ze acht punten voor Anca Zijlstra en negen voor Aileen de Graaf. Bij de paradarters gaat Ricardo Hermans aan de leiding. Hij heeft een klein gaatje van drie punten geslagen ten opzichte van Arie van der Rassel.

  Bij de senioren heren zijn de verschillen groot, bij de junioren is dat compleet anders. Kevin Lasker en Ramon Leferink staan beiden aan kop met 50 punten. Daarachter hijgt Jurjen van der Velde met twee punten achterstand hen in de nek. Ook Ricardo van der Vloed staat met 46 punten dichtbij. Bij de meisjes gaat Lerena Rietbergen ongestoord aan de leiding. Zij staat op een puntentotaal van 46 punten, terwijl de nummer 2, Layla Brussel, op 34 punten staat. Bij de aspiranten is het Pim van Bijnen die de eerste plek bezet. Hij heeft een voorsprong van 12 punten op de nummer 2, Sytze Terpstra.

  Inschrijven: 
  Er worden in Delft zeven verschillende toernooien georganiseerd:
  - Aspiranten (t/m 13 jaar)
  - Meisjes (t/m 17 jaar)
  - Junioren (Jongens van 14 t/m 17 jaar)
  - Dames
  - Heren B
  - Heren A
  - Paradarts (spelers met een lichamelijke beperking)
  Tijdens de Open Delft zal er dus géén specialstoernooi plaatsvinden.

  De aspiranten, meisjes en junioren dienen zich voor 11.00 uur in te schrijven (gratis).
  De paradarters dienen zich voor 11.30 uur in te schrijven (€5,00).
  De dames en heren dienen zich voor 12.30 uur in te schrijven. Heren A en Dames: € 10,- Heren B: €5,-
  De zaal gaat op 10.00u open.
  Houd er rekening mee dat de klok zaterdagnacht een uur vooruit gaat!

  Locatie
  Sporthal de Buitenhof/Sportcafé de Mookies
  Duke Ellingtonstraat 2
  2625 GB Delft

 4. Foto: Evert Zomer

  Cliff Ruiter zal Ricardo Hermans vervangen in de allereerste paradarts interland! Ricardo, de huidige nummer één van de NDB Ranking, heeft helaas aangegeven niet in actie te kunnen komen. Cliff is door Marijke Zomer, die de taak als bondscoach op haar neemt, gevraagd om Ricardo te vervangen.

  Cliff doet het geweldig de laatste weken getuige zijn winst op de Open Midden Nederland en de West Fries Open. Hij gaat het samen met Arie van der Rassel, Anton van Hemert en Kees van Wielink openemen tegen het Belgische team in een vriendschappelijke interland. Meer informatie over de wedstrijd, die in Sevenum gespeeld gaat worden, vindt u in dit bericht

 5. Brief NDB aan WDF/BDO
  Vandaag heeft de NDB de WDF, BDO en alle aangesloten landen bij de WDF per brief (klik hier) geïnformeerd over de ontstane bestuurssituatie (klik hier). In de brief wordt bevestigd dat de NDB momenteel geen bestuur heeft en de adviescommissie nauw samenwerkt met het bondskantoor om de voortgang te waarborgen.

  Tevens wordt in de brief aangegeven dat er gezien deze situatie op 8 april aanstaande een BALV zal plaatsvinden en afsluitend wordt bevestigd dat alle NDB toernooien en competities gewoon doorgang vinden, net als de afvaardiging van het Nederlands team naar WDF (geassocieerde) toernooien (zoals de 6 Nations Cup, WDF Europe Cup Youth, etc.).
 6. Voortgang van de Adviescommissie NDB

  De commissie is vrijdag 16 maart bijeengekomen. Daarin is besloten dat op 8 april een BALV wordt gehouden. Alle lidorganisaties ontvangen spoedig de officiële uitnodiging. De Adviescommissie realiseert zich dat tijdens deze BALV ook de 4 Nations plaatsvindt. Echter door de uitzonderlinge situatie waarin de NDB zich nu bevindt is de commissie van mening dat de ontstane situatie niet te lang kan en mag duren. Zonder bestuur is Niels de Ruiter de enig overgebleven bevoegde vertegenwoordiger van de NDB. Dat is een ongewenst situatie die Niels en de adviescommissie niet te lang willen laten duren. 

  De commissie komt met een voorstel voor de lidorganisaties. Momenteel wordt het voorstel voorgelegd aan NOC*NSF en een verenigingsjurist. Het advies wordt zo snel mogelijk aan de lidorganisaties gezonden. Om de communicatie tussen de Adviescommissie en de lidorganisaties en haar leden te verbeteren hebben zij een e-mailadres in het leven geroepen. Indien u vragen heeft aan de Adviescommissie dan kunt u deze rechtstreeks stellen op e-mailadres adviescommissie [AT] ndbdarts [DOT] nl.

 7. Harms en Ashton West Fries Open-kampioenen

  Een nieuwe editie van de West Fries Open is afgelopen weekend gespeeld. In sportcafé Zwaag in Zwaag ging het toernooi van start. Wesley Harms en Lisa Ashton kroonden zich tot kampioen.

  Bij de heren gingen de halve finales tussen Wesley Harms en Mark McGeeney én Ross Montgomery en Daniel Day. Harms en McGeeney maakten er een spannende pot van. De Nederlander won die partij door in de derde set de vijfde leg te winnen. In de andere halve finale versloeg Montgomery zijn tegenstander met 2-0. Ook de finale werd een spannende partij voor Harms. Hij kwam 2-0 voor, maar zag die voorsprong daarna verdwijnen. In de vijfde set herpakte Harms zich en pakte die set met 3-1.

  Lisa Ashton rekende in de halve finale van het damestoernooi af met Aileen de Graaf. Ze won met 4-0. In de andere halve finale stond Sharon Prins. Zij trad aan tegen Deta Hedman en won met 4-1. In de finale kon Prins haar knappe zege echter geen vervolg geven. Ashton versloeg de Nederlander met 5-2.

  Op de zaterdag werd het jeugdtoernooi gespeeld. Jurjen van der Velde wist zich te kronen tot kampioen bij de junioren, nadat hij in de finale afrekende met Ramon Leferink met 4-1. Bij de meisjes was het Romy Vermeulen die de sterkste bleek. In de halve finale versloeg ze Lerena Rietbergen en in de finale won ze van Kyana Frauenfelder. De aspirantenkampioen is Pim van Bijnen. Het jonge talent won in de halve finale en finale met 3-0 van respectievelijk Andy Mertens en Cedric Saes. De West Fries Open kende ook een paradartstoernooi. Cliff Ruiter pakte de winst daar. Hij wist met 3-0 te winnen van Bernard Martens.

  Later op diezelfde zaterdag stond het koppeltoernooi bij de dames en heren op het programma. Danny Merlijn en Koen den Hartog mochten het prijzengeld van de eerste plek in ontvangst nemen. Ze waren het toernooi de beste. In de finale werden Erik van Rijswijk en Dave Roelse verslagen. Bij de dames ging de winst naar het duo Sharon Prins/Aileen de Graaf. Zij wisten in de eindstrijd Anca Zijlstra en Femke Herms van zich af te schudden. 

 8. Foto: NDBdarts

  De bondscoach heren John Lokken heeft na overleg Chris Landman aangewezen als vervanger van Wesley Harms voor het 4 Nations Tournament. Harms heeft gisteren aangegeven zich per direct niet langer beschikbaar te stellen voor de Nederlandse herenselectie. Klik hier voor volledige bericht. 

  De 37-jarige Chris Landman verkeert in goede vorm en wist de laatste NDB Ranking in Driebergen-Rijsenburg te winnen. Voor de darter uit Wapenveld zal het zijn tweede keer worden dat hij gaat deelnemen aan het 4 Nations Tournament. Hij zal onderdeel worden van het team dat verder bestaat uit Willem Mandigers, Jeffrey Sparidaans, Derk Telnekes, Dennie Olde Kalter, Martijn Kleermaker, Rowdy Schoremans, Wessel Nijman.

  Op 7 en 8 april zal op Vakantiepark de Schatberg in Sevenum de derde editie van het ‘4 Nations Tournament’ plaatsvinden. De nationale teams van Duitsland, Luxemburg, België en Nederland gaan strijden om de overall titel op zaterdag en individuele titels op zondag. Meer informatie klik hier.

 9. Nieuwe editie West-Fries Open dit weekend

  Dit weekend zal er weer een nieuwe editie van het West-Fries Open Darts plaatsvinden. In Sportcafé Zwaag in Zwaag gaat het drie dagen durende toernooi van start.

  Het is een dartfeest dat op vrijdagavond 16 maart zal beginnen met het Blind Draw Koppel. Op zaterdagmiddag 17 maart zal de jeugd strijden in drie categorieën, namelijk: aspiranten (t/m 13 jaar),  meisjes (t/m 17 jaar) en junioren (14 t/m 17 jaar). Daarnaast komen ook de paradarters op die dag in actie. ‘s Avonds is het de beurt aan de heren- en dameskoppels, die zullen strijden om de titel van West-Fries Open Darts Koppel Kampioen. Op zondag 18 maart vinden de singles plaats, zowel voor de dames als voor de heren.

  Tijdens de vorige editie van de West-Fries Open in 2017 kroonde Roy Gokoel zich tot kampioen bij de herensingles. De damestitel werd toen gepakt door Irina Armstrong.

  Toeschouwers kunnen gratis naar binnen.

 10. Foto: Bas van den Berk

  Darter Wesley Harms uit Noord-Scharwoude stelt zich per direct niet langer beschikbaar voor de Nederlandse herenselectie. Harms geeft zelf aan dat de redenen om dit besluit te nemen gecompliceerd zijn en voor het grootste deel te wijten aan de huidige situatie die is ontstaan bij de Nederlandse Dart Bond, en de wijze waarop er met de problematiek en bovenal met personen omgegaan wordt.

  De Nederlandse Darts Bond heeft aangegeven altijd beschikbaar te zijn geweest voor vragen en overleg en betreurt de beslissing van Harms maar respecteert deze wel. 

  Harms geeft ook aan nu zijn tijd te willen investeren in zijn eigen toekomst zonder verder rekening te moeten houden met de verplichtingen van het Nederlands team. Binnen de technische staf zal deze situatie nog besproken worden en binnenkort wordt besloten wie de plaats in zal nemen van Harms tijdens het 4 Nations Tournament.

  We kijken terug op een aantal schitterende prestaties van Wesley Harms in het Nederlands shirt. Zo wist hij wereldkampioen te worden in het singletoernooi in Canada door Stephen Bunting in de finale te verslaan, gooide hij tijdens het WK in Turkije een 9-darter en werd hij Europees en wereldkampioen koppels. 

  De NDB dankt Harms voor zijn inzet en betrokkenheid rond het Nederlands team en wenst hem heel veel succes in zijn verdere dartscarrière.

Website NDB | DodSoft WebDesign
Copyright © 2016. All Rights Reserved.