NDB Nieuws

NDBDarts.nl is de officiële website van de Nederlandse Darts Bond.
 1. Foto: Evert Zomer

  Vrijdag begon het toernooi met de LDO Swedish Classic. Een toernooi georganiseerd door de Ladies Darts Organisation.
  Lisa Ashton was de sterkste. Zij won hier met 5-1 van Aileen de Graaf. Priscilla Steenbergen schopte het tot de kwartfinale maar moest hier haar meerdere erkennen in Aileen de Graaf waar ze met 4-0 van verloor.
  Naast de LDO Swedish Classic werd ook het herenkoppel toernooi gespeeld. Het Nederlands sprekende koppel Dennie Olde Kalter en Brian Raman pakten de overwinning. Zij wonnen de finale van Anoop Ramdajal en Jitse van der Wal met 5-2. Dennie won vorige week in België ook al het koppeltoernooi.

  Op zaterdag werden de singles gespeeld van Swedish Open. Bij de dames won Mikuru Suzuki. In de finale versloeg zei Lisa Ashton met 5-3. Aileen de Graaf strandde in de kwartfinale.
  Bij de mannen was Richard Veenstra de beste Nederlander. Hij versloeg in de kwartfinale landgenoot Chris Landman. In de halve finale redde Veenstra het net niet tegen Wayne Warren en verloor hier met 5-3. In de finale was Dennis Nilsson een maatje te groot voor Wayne Warren en zette hem met 6-1 opzij om zo de titel binnen te slepen.

  Nederlands succes was er ook op het mixed tripple toernooi. Hierin won Jeffrey de Graaf samen met Hägvall en Engström het toernooi!
  Het dameskoppeltoernooi werd gewonnen door het Belgische/Zweedse koppel Pruim en Jansson.

  Het weekend werd afgesloten met de Swedish Gents Classic. Hierin kwam Gary Stone als winnaar uit de bus. De finale won hij door John Scott met 5-2 te verslaan. De beste Nederlander tijdens de Swedish Gents Classic was Erik van Maanen die de kwartfinale haalde.

  Wij feliciteren alle Nederlanders met hun goede prestaties! 

 2. Dit weekend Swedish Open

  Aankomend weekend darts in Zweden!

  Vrijdag starten we met het LDO Swedish Classic. Een toernooi georganiseerd door de Ladies Darts Organisation. De Nederlandse deelneemsters zijn Aileen de Graaf en Priscilla Steenbergen.

  Op  zaterdag start het Swedish Open. De zondag wordt het Swedish Gents Classic gespeeld en de Ladies Pairs.

  Alle deelnemers van het weekend vind je hier.

  Voor uitgebreide informatie bekijke de website.

  Wij wensen alle Nederlandse deelnemers heel veel succes!

 3. Foto: Bas van den Berk

  Afgelopen weekend werd het Open Antwerpen en Open België gespeeld.

  Op de vrijdagavond werd er gestart met een koppeltoernooi. Deze werd uiteindelijk gewonnen door Florian Hempel en Dennie Olde Kalter.

  Zaterdag begon het Open Antwerpen. Bij de meisjes was het Lerena Rietbergen die de overwinning naar zich toe trok. Zij won met duidelijke cijfers van Joëlla Verhagen, 4-0.
  Bij de jongens stond Danny Jansen in de finale, hij kon helaas niet op tegen James Beeton, en verloor deze finale met 5-1.

  Tijdens het damestoernooi kregen we een geheel Nederlandse finale. Astrid Trouwborst en Sharon Prins moesten het tegen elkaar opnemen. Astrid was het sterkst van de twee en ging naar huis met de titel. Ze won met 6-3.
  Bij de heren won Wayne Warren met 6-4 van Leighton Bennett. Bij de paradarters was het Bernard Martens die de sterkste was. Hij versloeg Jacky Goethals met 3-2.

  Zondag stond het Open België op het programma. Het was James Beeton die na Open Antwerpen ook bij Open België de overwinning pakte bij de jongens. Bij de meisjes won Julie Beerens.

  Nick Kenny wist tijden Open België de finale bereiken en won deze met 7-4 van Tonny Veenhof. Hij is na Wayne Warren de tweede Welshman die de titel pakt! Aileen de Graaf was bij de dames oppermachtig. Op weg naar de finale rekende ze af met Corinne Hammond (4-0), Anne Dorrestijn (4-0), Deta Hedman (5-3) en in de finale was ze te sterk voor Laura Turner. In deze finale pakte Aileen de overwinning met 6-2.

  Bij de paradarts ging de finale tussen Bernard Martens en Andrew de Kock. Na open Antwerpen won Bernard ook Open België. Hij was met 4-2 te sterk voor Andrew.

  Wij feliciteren alle Nederlandse winnaars met deze mooie prestaties!

 4. Vernieuwde dispensatieregels!

  In het nieuwe algemeen wedstrijdreglement, dat per 1 september in gaat, is een nieuwe regel opgenomen mbt dispensatie. Spelers, die tijdens het aankomende seizoen 18 jaar worden, dienen voor de start van het seizoen te bepalen of zij het gehele seizoen bij de jeugd willen spelen of het gehele jaar bij de senioren willen deelnemen. Overstappen tijdens het seizoen is niet meer mogelijk, dus ook niet vanaf de dag dat je 18 jaar wordt. Hieronder staan de volledige dispensatie regels nog eens uitgelegd. Mocht je dispensatie willen aanvragen of heb je vragen? Mail dan naar info [AT] ndbdarts [DOT] nl.

  -----------------------------------------------------------

  Dispensatie gaat over het spelen bij de volwassenen terwijl men nog geen 18 jaar is. De Nederlandse Darts Bond kent twee vormen van dispensatie, namelijk dispensatie voor het competitieseizoen en dispensatie voor individuele toernooien. Deze twee dispensaties dienen onafhankelijk van elkaar te worden aangevraagd. Dat betekent dat het mogelijk is om bijvoorbeeld in de LaCo senioren te spelen, maar het individuele rankingseizoen bij de junioren af te maken. Er zijn twee verschillende soorten dispensatievormen: leeftijdsdispensatie en talentdispensatie. Deze worden hieronder beschreven:

  Leeftijdsdispensatie
  Jeugdspelers die tijdens het seizoen (vanaf 1 september tot en met 31 augustus) 18 jaar worden kunnen leeftijdsdispensatie aanvragen. Zij vragen in dat geval aan om vanaf de start van het seizoen bij de senioren mee te doen. Een jeugdspeler kan er tevens voor kiezen om het seizoen bij de junioren af te maken, ondanks dat men tijdens het seizoen 18 jaar wordt.
  NIEUW: de speler dient voor het seizoen een keuze tussen de circuits te maken: dus OF het hele seizoen bij de jeugd OF het hele seizoen bij de junioren. Overstappen tijdens het seizoen is niet mogelijk, dus ook niet vanaf de dag dat je 18 jaar wordt.

  Als men in aanmerking wil komen voor leeftijdsdispensatie dient deze aanvraag altijd gedaan te worden voordat het seizoen begint. Dat betekent dat de aanvraag binnen moet zijn voor het eerste NDB Rankingtoernooi van het seizoen of voor de eerste speeldag van de betreffende competitie. Jeugdspelers die tijdens een seizoen (dat loopt van 1 september t/m 31 augustus) geen 18 jaar worden komen niet in aanmerking voor leeftijdsdispensatie. Wanneer men leeftijdsdispensatie ontvangt voor individuele toernooien (bijvoorbeeld het rankingcircuit van de NDB) dan mag de speler er voor kiezen om internationale toernooien wel bij de jeugd te spelen.

  Voor het aanvragen van leeftijdsdispensatie stuurt u een e-mail naar info [AT] ndbdarts [DOT] nl. Graag de naam, adres, geboortedatum en lidorganisatie meesturen en een duidelijke vermelding dat het gaat om leeftijdsdispensatie.

  Talentdispensatie 
  Voor uitzonderlijke talenten vanaf 16 jaar is het mogelijk om talentdispensatie aan te vragen zodat zij niet stilstaan in hun ontwikkeling. Als men in aanmerking wil komen voor talentdispensatie dient deze aanvraag altijd gedaan te worden voordat het seizoen begint. De dispensatie dient te worden goedgekeurd door het bestuur van de NDB, het bestuur van de lidorganisatie en de bondscoach van de jeugd en senioren.

  Talentdispensatie wordt zelden aan jeugdspelers verleend. Het is voor de sport, en dus ook voor de dartssport, van groot belang dat er gespeeld wordt in verschillende categorieën. Niet alleen om qua niveau gelijkwaardige en dus sportievere omstandigheden te creëren, maar ook om bijvoorbeeld jeugd te beschermen tegen situaties en omstandigheden die in het seniorencircuit (eerder) voorkomen. Ook wettelijk gezien komen hier verantwoordelijkheden bij kijken voor de organisator van de wedstrijden, in dit geval de NDB. De Superleague Nederland en LaCo senioren bijvoorbeeld, zijn landelijke competities die georganiseerd worden voor senioren. Dit vereist andere geschreven en ongeschreven spelregels en omstandigheden. Juist daarom worden er voor jeugd aparte toernooien en competities georganiseerd waarin men het op kan nemen tegen andere jeugdspelers waardoor spelers zich verder ontwikkelen tot de stap naar de senioren. De NDB is van mening dat dit erg belangrijk is binnen de ontwikkeling en bescherming van de jeugdspeler. Binnen andere sporten is dit niet anders en hiervoor rekenen we op het begrip van de speler.

  Voor het aanvragen van talentdispensatie stuurt u een e-mail naar info [AT] ndbdarts [DOT] nl. Graag de naam, adres, geboortedatum en lidorganisatie aangeven en een duidelijke vermelding dat het gaat om talentdispensatie. Daarnaast vragen wij u om uit te leggen waarom u de stap naar de senioren wil maken. Tevens willen we graag weten of u begeleid wordt en op welke manieren dit gebeurt.

  Voor een uitgebreidere uitleg over de dispensatievormen verwijzen wij u naar het algemeen wedstrijdreglement. Als u vragen heeft, stuur dan een e-mail naar info [AT] ndbdarts [DOT] nl. 
    

 5. Benoeming WK team!

  Van 7 tot en met 12 oktober zal in Cluj-Napoca in Roemenië de WDF World Cup 2019 plaatsvinden, het grootste en meest prestigieuze toernooi van de wereldbond en voor het Nederlands team. In de aanloop naar dit prachtige evenement heeft de technische staf gekozen voor de volgende teams:

  Meisjes: Rosanne van der Velde & Lerena Rietbergen.
  Jongens: Jurjen van der Velde & Luke van der Kwast.
  Dames: Anca Zijlstra, Vanessa Zuidema, Anita van der Velden & Marjolein Noijens.
  Heren: Martijn Kleermaker, Jeffrey Sparidaans, Chris Landman & Luc Peters.

  Bij de meisjes lag het selecteren van Rosanne en Lerena voor de hand. Zij werden de nummers één en twee van de NDB ranking en speelden een verdienstelijk EK jeugd in Turkije. Ook bij de jongens worden de nummers één en twee van de NDB ranking afgevaardigd naar het WK. Jurjen en Luke speelden daarnaast een ijzersterk EK jeugd en wisten samen de Europese koppeltitel te pakken.

  Bij de dames geen Aileen de Graaf en Sharon Prins in actie. Beide dames gaven eerder aan niet meer voor het Nederlands team in actie te kunnen komen. Ondanks het missen van deze ervaren dames wordt er een sterk team afgevaardigd naar Roemenië. Anca won in juni het kwalificatietoernooi voor de selectie en is al jaren een vaste waarde in het Nederlands team. Ook Vanessa loopt al wat jaartjes mee en speelde in 2017 de World Cup en in 2018 de Europe Cup. Ze zat nog niet in de huidige selectie, maar wordt door de technische staf per direct toegevoegd. Marjolein maakte in seizoen 2017-2018 ook al deel uit van de Nederlandse selectie. In dat seizoen won ze met het Nederlands damesteam de het 4 Nations Tournament in eigen land. Anita is debutante in het team van bondscoach Karin ten Kate. Zij dankt haar plaats aan een geweldig NDB Rankingseizoen waarin ze twee keer de finale haalde en gedeeld tweede werd op de eindranking.

  Bij de heren zijn drie van de vijf Nederlanders geselecteerd die in juni zo succesvol waren tijdens de Six Nations Cup in Assen. Martijn, Jeffrey en Chris zijn ook komend seizoen onderdeel van de Nederlandse selectie door in de top zes van de ranking te eindigen. Het Nederlands herenteam wordt compleet gemaakt met Luc Peters die zijn debuut gaat maken. Luc speelde een prachtig rankingseizoen waarbij hij de laatste ranking op zijn naam schreef en uiteindelijk derde werd op de eindranking. 

  De WDF World Cup gaat dus van 7 t/m 12 oktober gespeeld worden in Roemenië. Per land komen 4 heren, 4 dames, 2 jongens en 2 meisjes in actie. De heren en dames spelen een teamtoernooi, koppeltoernooi en singletoernooi. De jeugd speelt singles, koppels en mix-koppels. Binnen elke categorie (dames, heren, jeugd) zijn punten te verdienen in de strijd voor de overalltitels, per onderdeel zijn tevens medailles te verdienen. De allereerste editie van de WDF World Cup vond plaats in 1977 in Londen. De overaltitel bij de heren werd driemaal gewonnen door Nederland (2005-2007-2009), de jeugd won vier keer, waaronder de laatste twee edities (2005-2007-2015-2017). De dames werden tweemaal wereldkampioen (2001 & 2017) en zijn in Roemenië dus, net als de jeugd, titelverdediger. Maar liefst elf Nederlanders wisten over al die jaren wereldkampioen singles te worden.

  De WDF World Cup 2019 gaan we uitgebreid uitlichten de komende periode. Zo worden alle spelers aan u voorgesteld en duiken we uitgebreid de historie in. Blijf de website dus volgen!

 6. Loting BDO World Trophy bekend!

  De loting van de BDO World Trophy is bekend!

  Richard Veenstra mag het in de eerste ronde gaan opnemen tegen Justin Thompson. Wesley Harms treft in de eerste ronde Paul Hogan. 

  Mark McGrath wordt de tegenstander van Chris Landman. Martijn Kleermaker staat op het sheet tegenover Dave Parletti.

  Zowel Derk Telnekes als Willem Mandigers hebben geloot tegen een qualifier.

  Aileen de Graaf en Sharon Prins doen mee met het dames toernooi. Waarbij Prins zal spelen tegen Anastasia Dobromyslova en de Graaf moet afwachten wie Qualifier 1 wordt.

  Bekijk hier de volledige loting:

  Heren
  Dames

  Wij wensen alle Nederlandse dartes veel succes!

 7. WDDA Winmau World Championship Kwalificatie

  De volledige kwalificatiedetails voor de WDDA Winmau World Championship zijn bekend gemaakt. De eerste editie van dit toernooi wordt gehouden op 31 januari 2020 in de Bonte Wever in Assen tijdens de BAUHAUS Dutch Open Darts, 's werelds grootste open dartstoernooi.

  32 spelers van over de hele wereld doen mee aan dit toernooi om gekroond te worden tot de eerste WDDA Winmau World Champion. De criteria om mee te mogen doen zijn als volgt:

  •  Winnaar WDDA Winmau World Masters Championship 2019 - Michael Davies.
  •  Winnaar Wheelchair classification World Cup Singles - Vincent D'hondt.
  •  Winnaar Standing classification World Cup Singles - Pete Bramley.
  •  De top 10 van de BDDA ranglijst. (cut-off datum 31 aug)
  •  De top 3 van de G Darts ranglijst. (cut-off datum 31 aug)
  •  De top 4 van de Nederlandse ranglijst. (top vier van seizoen 2018-2019)
  •  12 wildcards geselecteerd vanuit de hele wereld.

  In de eerste week van september zal het deelnemersveld bekend worden gemaakt. Voor meer informatie met betrekking tot de WDDA bezoek hun website of ga naar de facebookpagina. Voor meer informatie over de WDDA Winmau World Championship zie recent verschenen bericht.

 8. Foto: NDBdarts

  De Nederlandse Darts Bond is blij te kunnen mededelen dat het op het Bondskantoor in Nieuwegein versterking gaat krijgen van Patrick Stolk. Per 1 september zal Patrick in de rol van coördinator breedte- en topsport verantwoordelijk worden voor de sportgerelateerde zaken zoals toernooien, evenementen, competities (LaCo en SuperLeague) en de evenementen van het Nederlands team. Patrick zal dus Bas Smits gaan opvolgen die begin deze maand heeft aangegeven een nieuwe uitdaging te hebben gevonden.

  Patrick is natuurlijk een bekende binnen onze dartswereld. Zo zit hij al jaren in de toernooicommissie van de NDB, heeft hij zich lang ingezet als bestuurslid voor onze lidorganisatie RDO en is hij sinds december vorig jaar bestuurslid Topsport van de NDB. Aangezien Patrick bij de NDB in dienst komt zal hij per 1 augustus zijn functie als bestuurder Topsport neerleggen. De NDB is blij zijn expertise en enthousiasme op kantoor in te kunnen zetten. De bestuursportefeuille Topsport is door deze stap opnieuw vacant. Klik hier voor de vacature. 

  Patrick is per 1 september bereikbaar via telefoonnummer 030-2081180 of e-mailadres p [DOT] stolk [AT] ndbdarts [DOT] nl.

  De kantoorcollega's en het bestuur wensen Patrick ontzettend veel succes en plezier bij de Nederlandse Darts Bond!

 9. Foto: Bas van Berk

  Afgelopen weekend werd het Open Luxemburg en de Luxemburg Masters gespeeld. Er waren vele Nederlanders aanwezig en met succes!

  Op vrijdagavond werd het koppeltoernooi gespeeld. Bij de heren waren Kenny Neyens en Florian Hempel de beste. Tijdens het damestoernooi was er gelijk Nederlands succes. Layla Brussel en Rosanne van der Velde wisten de eerste titel voor Nederland te winnen.

  Zaterdag tijdens het Open Luxemburg was het Martijn Kleermaker die de titel bij de heren pakte door het Engels darttalent Leighton Bennett te verslaan. Aileen de Graaf was bij de dames de sterkste door de finale te winnen van Irina Armstrong.

  Op de zondag werd de Luxemburg Masters gespeeld. Wederom was er Nederlands succes! Bij de heren was het ditmaal Richard Veenstra die de titel op zijn naam mocht schrijven. In een Nederlandse finale won hij uiteindelijk met 6-5 van Luc Peters. Aileen de Graaf wist haar tweede titel van het weekend te winnen. Ditmaal was zij de sterkste van 52 dames en was ze in de finale Deta Hedman met 5-2 de baas.

  Ook bij de jeugd was het een Nederlands talent die met de winst naar huis ging. In de eindstrijd was het Pim van Bijnen die te sterk was voor Maringo Junior Baes. Pim won deze finale uiteindelijk met 4-2.

  Wij feliciteren alle Nederlanders met hun behaalde titels!

 10. BDO World Trophy

  De datum voor de BDO World Trophy wisten we al en sinds vorige week is het ook duidelijk waar er gespeeld gaat worden. Het toernooi dat wordt gehouden van 29 augustus t/m 1 september gaat plaatsvinden in de King George's Hall in Blackburn. De Nederlandse heren die in actie komen zijn Richard Veenstra, Wesley Harms, Willem Mandigers, Martijn Kleermaker, Chris Landman en Derk Telnekes. Bij de dames wordt Nederland vertegenwoordigd door Aileen de Graaf en Sharon Prins.

  Op 29 augustus wordt er een extra kwalificatietoernooi gespeeld. Meer informatie daarover kun je vinden op de website van de BDO. Hierdoor kunnen er nog meer Nederlanders aan de deelnemerslijst worden toegevoegd omdat tijdens dit toernooi nog 4 tickets worden weggegeven bij de heren en 2 tickets bij de dames.

  De regerend kampioen bij de heren zal er deze editie niet bij zijn aangezien Glenn Durrant afgelopen jaar is overgestapt naar de PDC. Bij de dames won Fallon Sherrock de titel.

  Wij wensen alle spelers alvast heel veel succes.

Website NDB | DodSoft WebDesign
Copyright © 2016. All Rights Reserved.