NDB Nieuws

NDBDarts.nl is de officiële website van de Nederlandse Darts Bond.
 1. Foto: Bas van den Berk

  De World Darts Federation heeft besloten om de WDF World Cup 2021 en WDF Europe Cup Youth 2021 af te gelasten gezien de wereldwijde coronacrisis. De WDF geeft aan ieders teleurstelling te delen dat deze evenementen niet in 2021 kunnen plaatsvinden, maar kijkt uit naar andere mogelijkheden eind 2021 en een spectaculaire terugkeer van de WDF Cups in 2022.

  Zodra de coronamaatregelen versoepelen en mogelijkheden zich weer voordoen zal ook de NDB hier natuurlijk op anticiperen. Ook zullen wij ons blijven inzetten om een goed programma in te richten voor de selectie in seizoen 2021 - 2022, welke hopelijk vanaf sepetember zo normaal mogelijk kan beginnen.

  WDF WORLD CUP – DENEMARKEN
  De WDF Word Cup zou dit jaar plaatvinden in Esbjerg (28 september - 2 oktober). De Deense Darts Federatie en haar partners hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de WDF World Cup dit jaar nog steeds in Denemarken kon plaatsvinden. De WDF geeft aan dat vanwege de aanhoudende coronacrisis met de daarbij geldende reisbeperkingen, de variërende voortgang van de vaccintoediening en de nog steeds geldende lockdown-maatregelen over de hele wereld, er rekening gehouden moet worden met alle WDF-landen wereldwijd. En daarom is het evenement afgelast. De WDF is verheugd dat Denemarken gastheer zal blijven voor de volgende WDF World Cup in 2023, waarbij de 2025 editie georganiseerd zal worden door de Korea Darts Federation. De Europe Cup (Spanje), Americas Cup (Jamaica) en Asia Pacific Cup (Chinees Taipei) zijn uitgesteld in 2020 en zullen zoals gepland in 2022 worden gehouden.

  WDF EUROPE CUP YOUTH – HONGARIJE
  De WDF Europe Cup Youth, welke gepland stond in Boedapest (7-11 juli) is om dezelfde redenen als hierboven beschreven uitgesteld. De Hongaarse Darts Federatie heeft hun volledige medewerking gegeven en was optimistisch om het evenement in 2021 te organiseren. Het welzijn van de spelers blijft echter de eerste zorg van de WDF en daarom is er gezamenlijk besloten om het evenement in Hongarije te verplaatsen naar 2022. De Oostenrijkse Darts Federatie zal nu gastheer zijn van de 2023 WDF Europe Cup Youth in 2023.

  HERZIEN SCHEMA VAN WDF-CUPS

  2022
  Europe Cup Youth (Hongarije)
  Americas Cup (Jamaica)
  Asia Pacific Cup (Chinees Taipei)
  Europe Cup (Spanje)

  2023
  Europe Cup Youth (Oostenrijk)
  World Cup (Denemarken)

  2024
  Europe Cup Youth
  Americas Cup
  Azië Pacific Cup
  Europe Cup (Engeland)

  2025
  Europe Cup Youth
  Wereldbeker (Korea)

 2. Dit Weekend: Online monthly challenge weekend

  Komend weekend is het laatste weekend van de maand maart en dat betekent tijd voor de ONLINE MONTHLY CHALLENGE WEEKEND. Dit weekend is er speciaal aandacht voor de dames. Lees hierover meer in dit bericht van de WDF of bezoek de website van DartConnect.

  Mis jij het darten ook zo erg en zou je graag weer eens een vriendschappelijke wedstrijd spelen? Dan is dit zeker iets voor jou! De WDF organiseert samen met Dartconnect de komende maanden de ONLINE MONTHLY CHALLENGE WEEKENDS. Tot en met april kan je elk laatste weekend van de maand gratis deelnemen. Het enige wat je nodig hebt is een Dartconnect account. Je kan je hier aanmelden voor de Match Lobby. Heb je nog geen Dartconnect account, geen probleem. Via dezelfde link kan je een gratis account aanmaken en kan je dit weekend al je eerste vriendschappelijke wedstrijden spelen! De wedstrijdlobby is open vanaf vrijdagmiddag tot en met zondagavond.

  Zodra je je via bovenstaande link hebt aangemeld kan je via de “WDF Challenge Lobby” andere spelers uitdagen of een uitnodiging van een andere speler accepteren. Je kan zelf kiezen hoe je wilt spelen, met of zonder camera, 501, 301 or Cricket. Ook kun je zelf kiezen of je 1 wedstrijd wilt spelen, of meerdere spelers wilt uitdagen, de keuze is volledig aan jezelf. Voor meer informatie kun je kijken op de WDF Lobby-page of op deze website van Dartconnect. Er is ook een facebookgroep waar je alle informatie kan vinden en waar je andere spelers kan ontmoeten en wedstrijden kunt plannen voor het weekend. Onder alle deelnemende spelers worden ook nog diverse WINMAU cadeaubonnen verloot.

  Mocht je vragen hebben dan willen wij je natuurlijk zo goed als mogelijk proberen te helpen. Daarom is de NDB dit weekend ook in weekend telefonisch bereikbaar via 030 - 2081 180 (vrijdag tot 22.00 uur, zaterdag & zondag van 11.00 uur tot 22.00 uur).

 3. World ParaDarts Masters 2021

  De WDF is verheugd aan te kondigen dat er ook een paradarts toernooi georganiseerd zal worden tijdens de WDF World Masters 2021. Dit toernooi zal voor het eerst plaatsvinden in de Bonte Wever in Assen (2-5 december 2021).

  Verdere details, zoals format en kwalificatiecriteria, zullen in de nabije toekomst door World ParaDarts worden bekendgemaakt.

 4. Matchfixing hoort niet in onze sport thuis

  Op dit moment zien we erg veel nieuws over matchfixing in de dartssport in de media. Dit heeft alles te maken met het onderzoek van de NOS over matchfixing in de dartssport.

  “Hetgeen we zien en horen is natuurlijk buitengewoon ernstig”, aldus Paul Engelbertink, directeur van de NDB. “Wij maken ons hier zorgen over omdat de veiligheid van de darters en een eerlijke sport onze hoogste prioriteit is. Wedstrijden mogen nooit worden beslist of beïnvloed door de gokmarkt, de strijd dient aan het dartbord uitgevochten te worden”.

  Preventie en voorlichting over matchfixing is cruciaal, daarom zijn wij al jaren zeer actief bezig met voorlichting over dit onderwerp richting onze darters. Dat gebeurt met voorlichtingsmateriaal op toernooien, preventiefilmpjes, maar ook met voordrachten bij bijeenkomsten van spelers van de diverse nationale dartsteams. "De boodschap is uiteraard: Blijf daar van weg en meld het als je benaderd wordt. Het kan je hele carrière om zeep helpen”, aldus Engelbertink. Zo heeft de NDB al in 2017 de campagne NDB Fair Play gelanceerd. In die campagne creëren we o.a. bewustzijn over het onderwerp matchfixing.

  "Ook spelers die actief zijn op de protour bij de PDC moeten al verplicht een educatieprogramma matchfixing doorlopen. Op de toernooien waar zij komen kan er gegokt worden op wedstrijden en kunnen spelers dus invloed uitoefenen. Juist spelers die onderin de wereldranking van de protour staan en nog niet veel geld hebben verdiend zijn voor fixers interessante spelers om te benaderen".

  Naast de huidige preventie maatregelen wil de NDB vanwege het open gaan van de gokmarkt de voorlichting intensiveren. Er komen op korte termijn meerdere voorlichtingsbijeenkomsten matchfixing voor darters die wij samen met NOC*NSF organiseren. Ook het onderzoek van de NOS, vraagt om meer preventie voor dit belangrijke onderwerp. Wij zullen er alles aan doen wat binnen onze macht ligt om zoveel mogelijk aandacht te vragen en uitleg te geven over matchfixing. Dit om deze vorm van criminaliteit geen kans te geven. Georganiseerde misdaad in de sport vraagt natuurlijk wel om een georganiseerde aanpak. Daarom zijn wij blij met de hulp en steun van NOC*NSF, de overheid, politie en justitie. Matchfixing hoort niet in de sport thuis.

 5. Ondersteuning lidorganisatie bij WBTR

  Alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet WBTR, de wet bestuur en toezicht rechtspersonen. Als gevolg van deze wet zullen (sport)verenigingen een aantal zaken moeten checken en wijzigen. Zo dus ook alle lidorganisaties die zijn aangesloten bij de NDB. Het is belangrijk hierop voorbereid te zijn. Het verplicht je om over een aantal bestuurszaken (nogmaals) goed na te denken.

  Stappenplan
  Om te voldoen aan deze wet en dus te zorgen dat je een aantal basiszaken weer goed op orde hebt, zijn er best wat details om aan te denken. Om verenigingen te helpen bij het voldoen aan de nieuwe wet WBTR, hebben een aantal koepelorganisaties en grote professionele verenigingen samengewerkt om tot een stappenplan te komen met eenvoudige stappen. Met dit online stappenplan krijg je snel inzicht in wát je moet doen en hóe je het moet doen.

  Het stappenplan leidt bestuursleden op begrijpelijke wijze langs alle verplichtingen van de nieuwe wet. In de online omgeving kunnen alle regels en afspraken binnen de vereniging worden vastgelegd, zoals de wet voorschrijft. Alle bestuurders kunnen worden toegevoegd en op elk moment inloggen en meekijken. Door middel van filmpjes, voorbeelden, werkboeken en formulieren wordt een bestuur door de onderwerpen geleid. Inbegrepen is een juridische helpdesk, waar je per e-mail of telefoon vragen kunt stellen aan experts op dit onderwerp.

  Door de WBTR zullen ook de statuten moeten worden aangepast. De gegevens in de werkboeken maken het voor de notaris eenvoudiger statuten op te stellen of te controleren. Dat zal ook schelen in de notariskosten. De NDB is op dit moment aan het onderzoeken of er collectiviteitsvoordelen bij een notaris te behalen zijn voor onze lidorganisaties. Wij komen hier zo spoedig mogelijk op terug.

  Stappenplan GRATIS voor onze lidorganisaties
  Onze lidorganisaties kunnen gratis van het stappenplan gebruik maken. Alle lidorganisaties hebben hier inmiddels al een uitgebreide mail over ontvangen.

  WBTR-programma aanschaffen voor alle dartverenigingen
  Alle dartverenigingen kunnen ook gebruik maken van het WBTR-stappenplan. Deze is via onderstaande link te bestellen. Je komt via de link op een aparte landingspagina voor de NDB waarmee alle dartverenigingen 60% korting ontvangen. Bestel hier het WBTR-stappenplan met 60% korting.

  WBTR in het kort
  Voor het gemak hebben wij een samenvatting gemaakt van de belangrijkste punten van de nieuwe wet en die verzameld in één document. Niet alle punten zijn altijd van toepassing, maar het is een handig overzicht.

  Klik hier voor het document.

 6. Binnensport vraagt kabinet en Tweede Kamer om meer perspectief

  Maar liefst 31 binnensportbonden en belangenorganisaties, waaronder de NDB, hebben maandagmiddag gezamenlijk een brief gestuurd naar minister-president Rutte, minister De Jonge, minister Van Ark en de Tweede Kamer om meer perspectief te vragen voor de zes miljoen sporters die zij vertegenwoordigen. Deze zes miljoen binnensporters, de helft van sportend Nederland, staan door de coronamaatregelen buitenspel.

  Demissionair minister-president Rutte erkende op de persconferentie van 8 maart jongstleden dat sport een deel van de oplossing is om de samenleving vitaal en gezond te houden:

  “U hebt misschien ook de berekeningen gezien dat we gezamenlijk miljoenen coronakilo’s zijn aangekomen. Omdat er weinig dingen gezonder zijn dan samen sporten, en dan denk ik ook aan de geestelijke volksgezondheid, wordt het vanaf dinsdag 16 maart mogelijk met maximaal vier mensen vanaf 27 jaar in de buitenlucht te sporten, op 1,5 meter en georganiseerd op een sportaccommodatie. Het is een kleine aanpassing die weer een verschil kan maken.”

  Sporten en bewegen is echter voor een groot deel van onze bevolking nog steeds onmogelijk.
  Op dit moment staan bijna zes miljoen mensen buitenspel, waaronder veel kinderen. Het gaat om al die mensen die tot vorig jaar maart bij binnensportclubs, zwembaden, sport- en dansscholen met grote regelmaat actief waren. Van deze zes miljoen mensen die in januari 2020 nog actief hun sport beoefenden was in januari 2021 nog slechts een derde over. Zeker vier miljoen binnensporters missen daardoor de mogelijkheid om met hun sport geluk, plezier en ontspanning te vinden. Deze groep heeft ook nauwelijks de gelegenheid om aan hun sterk afgenomen mentale en lichamelijke gezondheid te werken.

  Uit de sportdeelname index blijkt dat deze daling o.a. het grootst is onder kinderen en jongeren. En dat terwijl vitaliteit en weerbaarheid juist nu nodig zijn om uit de crisis te komen. Op dit moment sport nog maar de helft van de jeugd minimaal één keer per week, terwijl we in Nederland eraan gewend waren dat 80% van deze leeftijdsgroep wekelijks actief aan sport doet. Ruim één miljoen kinderen tot 18 jaar sport hiermee niet of veel minder.

  Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF:
  “Zeker driekwart van de kinderen was begin vorig jaar nog actief aan het sporten, nu geldt nog maar voor net iets meer dan de helft. Dit is historisch laag. Een grote groep kinderen sport nu al bijna een jaar helemaal niet meer. Met name de sluiting - ook voor kinderen - van alle binnensportaccommodaties is daar een belangrijke oorzaak van. De gevolgen zijn ernstig en niet alleen bij kinderen. Daar moeten we ons echt grote zorgen over maken. De weerbaarheid, gezondheid en vitaliteit van de samenleving staan op het spel. Daarom is het zo belangrijk dat de binnensporten ook weer aan de gang kunnen.”

  Oproep aan politici: Heb oog voor de helft van sportend Nederland
  Juist in het belang van de volksgezondheid vragen de 31 verenigde binnensportbonden en belangenorganisaties zeer dringend om bij de volgende keuzes die de Tweede Kamer moet maken, oog te hebben voor de helft van sportend Nederland die nu noodgedwongen inactief is. De ondertekenaars van de brief staan klaar met alle binnensportsportclubs, zwembaden, sport- en dansscholen om ook deze groep een gezond en veilig sportaanbod te bieden en zo ook deze sportinfrastructuur levend te houden. Dat hoeft niet in één keer, maar stapsgewijs gelijklopend met het verminderde risico door het vaccineren en testen.

  Guido Davio, algemeen directeur Nevobo:
  “De unieke sportinfrastructuur van Nederland staat op het spel. Het is heel belangrijk dat er weer leven komt in de binnensportverenigingen, juist ook met het oog op volgend seizoen. Om de verbinding binnen verenigingen in stand te houden, is het essentieel dat mensen elkaar weer kunnen treffen om hun sport te beoefenen.”

  Marieke van der Plas, directeur KNGU:
  “Wij maken ons vooral zorgen om onze gymsportende jeugd, deze jonge kinderen sporten en bewegen alleen in georganiseerd verband (dus op de gymclub). Zij staan al maanden buitenspel en dit heeft vergaande gevolgen voor hun ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal.”

  Paul Engelbertink, directeur NDB:
  “In veel binnensportaccommodaties kan op een veilige manier gedart worden. De noodzakelijke maatregelen en voorbereidingen zijn getroffen. Geef deze locaties de ruimte om te openen zodat de duizenden kinderen, jongeren en ouderen de broodnodige ontmoeting en afleiding hebben. Sport is bewezen effectief, leidt tot minder eenzaamheid, zorgt voor beweging en draagt bij aan het verbeteren van de (geestelijke) gezondheid.”

  De binnensporters hebben perspectief nodig. Op die manier werken we samen aan een fit en vitaal Nederland, nu en in de toekomst.

  #binnensportnietbuitenspel
  #wewillenweer

 7. NDB Online Jeugd Challenge gaat helaas niet door

  Enkele weken gelden hebben we de inschrijving voor de NDB Online Jeugd Challenge geopend. Wij hadden er veel zin om een leuk en vriendschappelijk online toernooi te organiseren, maar helaas viel het aantal inschrijvingen erg tegen. Zoals vermeld bij de inschrijving hadden we wel minimaal 32 aanmeldingen nodig om deze pilot succesvol te kunnen organiseren en dat hebben we niet gehaald. Daarom hebben we helaas moeten besluiten om de NDB Online Jeugd Challenge niet door te laten gaan.

  De spelers die zich wel hadden aangemeld zijn door ons persoonlijk geïnformeerd en hebben een kleine attentie ontvangen.

  Game On! App
  Wel hebben wij eventueel een leuk alternatief, de Game On! App.
  Met deze app kan je vanuit je eigen kamer tegen een vriend of vriendin darten.
  Wil je dat eens proberen? Download dan de gratis Game On! App en speel een potje darts vanuit huis.
  In dit bericht op onze website vind je meer informatie over de Game On! App.

 8. Foto: Bas van den Berk

  De NDB is zeer verheugd te kunnen melden dat we voor het eerst sinds 2012 weer subsidie ontvangen voor ons topsportprogramma. Ondanks de coronacrisis blijven de investeringen van het NOC*NSF voor 2021 gelijk, maar er zijn meer topsporters en topsportprogramma’s bijgekomen. Ook de NDB kan dus weer rekenen op ondersteuning voor onze Nederlandse heren- en damesselectie.

  “Dit is natuurlijk prachtig nieuws. We hebben aangetoond te voldoen aan allerlei verschillende eisen. We hebben een plan gemaakt waarin we inzage hebben gegeven in onze ambities, de organisatie, de uitvoering en financiering van onze NL selectie. Dit is positief beoordeeld en we hebben daarvoor een toekenning gekregen van 35.000 euro”, aldus Paul Engelbertink, directeur van de Nederlandse Darts Bond.

 9. Najaars ALV 2020

  Op dinsdag 2 maart jl. heeft de najaars ALV 2020 van de NDB plaatsgevonden. Vanwege de coronacrisis was er gebruik gemaakt van de mogelijkheid in de noodwet om de vergadering uit te stellen aangezien het NDB-bestuur de voorkeur had voor een fysieke Algemene Ledenvergadering. Omdat we nog altijd te maken hebben met strenge maatregelen en er in januari en februari geen mogelijkheid was om bij elkaar te komen heeft de vergadering uiteindelijk online plaatsgevonden.

  Voor de Algemene Ledenvergadering van de NDB worden de bestuursleden van alle aangesloten lidorganisaties en verschillende gasten uitgenodigd. In totaal waren 15 van de 25 aangesloten lidorganisaties aanwezig, te weten: DORA, DBBR, DBMN, RDB, DVS, DBA, DONHN, DVK, FDB, KDO, DOT, VDO, RDO, SDC, ZDF.

  Tijdens de vergadering hebben we gesproken over de coronacrisis, de NDB organisatie, de nieuwe wet WBTR, de uitgestelde Dutch Open Darts en de voorbereidingen voor de september editie, de ontwikkelingen bij WDF en de MAD en hebben verteld over de topsportsubsidie die we weer ontvangen vanuit NOC*NSF. Daarnaast zijn de volgende zaken besproken en/of besloten:

  Notulen voorjaars ALV 2020
  De notulen van de ALV van 29 augustus 2020 zijn vastgesteld, deze kunt u hier terugvinden.

  Jaarplan en begroting 2020
  Tijdens de ALV is het jaarplan 2021 en bijbehorende begroting 2021 besproken en vastgesteld. Beide documenten zijn hier te vinden.

  Meerjarenbeleidsplan en bijbehorende begroting 2021-2024
  Ook is tijdens de ALV het meerjarenbeleidsplan en de bijbehorende meerjarenbegroting vastgesteld. Een plan dat we samen met lidorganisaties hebben ontwikkeld. Het plan is hier terug te vinden.

  Benoeming Marianne den Boef
  Wij zijn verheugd te kunnen melden dat Marianne den Boef unaniem door de vergadering is verkozen als bestuurslid van de NDB. Zij zal de portefeuille Marketing & Communicatie voor haar rekening nemen. Marianne heeft al even meegedraaid met het bestuur en heeft ruime ervaring op het gebied van marketing en communicatie en is dan ook een aanwinst voor de NDB. Het is ook mooi om te zien dat we eindelijk weer een dame in het NDB bestuur mogen verwelkomen. Marianne is te bereiken op: marcom [AT] ndbdarts [DOT] nl

  De NDB doet hierbij ook nogmaals een oproep aan iedereen om ook het NDB bestuur te komen versterken. Bekijk hier de vacatures voor een leuke vrijwillige functie binnen het NDB bestuur.

  Het complete verslag van de ALV wordt gepubliceerd zodra deze vastgesteld wordt tijdens de volgende ALV, in het voorjaar van 2021.

  Afwezig met kennisgeving waren: WBDF, RD, BDC, DOGD
  Afwezig zonder kennisgeving waren: DSWN, DVO, PDB, TDV, DID, RDF

  Wij danken alle aanwezigen voor een vruchtbare en allereerste online vergadering. Hopelijk kunnen we tijdens de voorjaars ALV van 2021 elkaar weer fysiek begroeten.

 10. NDB onderdeel van manifest

  NOC*NSF heeft woensdag samen met alle sportbonden, Cruyff Foundation, Fonds Gehandicaptensport, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Sportkracht 12, Krajicek Foundation en het Platform Ondernemende Sportaanbieders in een aantal dagbladen een manifest gepubliceerd. Daarin roepen we het zittende kabinet op Nederland in beweging te brengen en de hele sportsector zo snel mogelijk weer te openen. En met tevens aan de toekomstige regering de oproep: laten we vooral ook voorkomen in plaats van alleen genezen.

  Het is juist nu duidelijker dan ooit: sport en bewegen verdienen een centrale plek in ieders dagelijks leven.

  Klik hier voor de advertorial

Website NDB | DodSoft WebDesign
Copyright © 2016. All Rights Reserved.