NDB Nieuws

NDBDarts.nl is de officiële website van de Nederlandse Darts Bond.
 1. Foto: Evert Zomer

  Het was een prachtig weekend in het Engelse Chelmsford voor de tientallen paradarters en vrijwilligers. Van over de hele wereld kwamen zij bijeen voor de World ParaDarts World Masters en het World Championship, die afgelopen zondag en maandag werden gehouden. Eerder spraken wij voor dit artikel daarover met Marijke Zomer, toernooidirecteur bij de WPD en bondscoach van de Nederlandse paradarters.

  Namens Nederland kwamen vijf toppers in actie: één staande speler en vier rolstoelers. Het ging om de dame Chanine Vriezen en vier heren: Michelovic van Velzen, Michel van den Hengel, Anton van Hemert en Wilco Wassink.

  World Masters
  Tijdens de World Masters op zondag behaalde Michel van den Hengel een verdienstelijke derde plaats bij de rolstoelers. In de halve finales verloor hij uiteindelijk met 3-0 van Darren Kennish. Eerder was Michel in de kwartfinales nog zonder legverlies te sterk voor Serge van Belle uit België. Ook Anton van Hemert reikte tot de kwartfinales. Daar was Anthony James echter de betere met 3-1. Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Vincent D’hondt uit België. Michelovic van Velzen verloor bij de staande darters bij de laatste zestien van de latere finalist Steve North. De winst bij de staande darters ging naar Kurt Vandekerckhove.

  Chelm mon ceremony 20

  World Championship
  Een dag later stond het World Championship op het programma. Michelovic van Velzen behaalde daar de kwartfinales bij de staande darters. Hij moest de overwinning in dat duel nipt aan Vandekerckhove (3-2) laten, die het toernooi later ook zou winnen en een dubbelslag boekte. Bij de rolstoeldarters sneuvelden de andere vier Nederlanders helaas bij de laatste 32 van het World Championship. Wederom werd het toernooi daar gewonnen door de Belg Vincent D’hondt.

  De NDB bedankt de vijf Nederlandse deelnemers voor hun prestaties en inzet. Het komende grote toernooi voor de paradarters wordt in februari gehouden: dan mogen zij aan de oche komen tijdens de TOTO Dutch Open Darts in De Bonte Wever te Assen.

 2. LIVE: WDF Lakeside World Championship

  Van zaterdag 2 december tot en met zondag 10 december wordt het WDF Lakeside World Championship gehouden. Het is het officieuze wereldkampioenschap van de World Darts Federation (WDF).

  In totaal gaan dertien Nederlanders in actie komen in Frimley Green. We hebben alle Nederlandse deelnemers al op onze website voorgesteld. Deze berichten kun je HIER en HIER teruglezen.

  Heren
  Jelle Klaasen, Wesley Plaisier, Chris Landman, Alexander Merkx, Moreno Blom, Dennie Olde Kalter, Arjan Konterman en Jarno Bottenberg

  Dames
  Aileen de Graaf, Anca Zijlstra, Aletta Wajer, Priscilla Steenbergen

  Jongens
  Bradley van der Velden

  Speelschema
  Wil je weten wie tegen wie speelt en op welke dag? Klik dan HIER voor het volledige speelschema

  LIVE kijken
  De Lakeside is LIVE te volgen op de YouTube pagina van de WDF en op Eyecons.

  De NDB wenst alle Nederlandse toppers alvast heel veel succes op het WDF Lakeside World Championship in Engeland!

 3. De TOTO Masters 2024

  Op vrijdag 26 januari en zaterdag 27 januari a.s. is het 'Let's play darts!' in De Maaspoort in Den Bosch. De TOTO Masters 2024, een Word Series Tournament van de PDC Official, verwelkomt 2 dagen lang de wereldtop in een volledig tot een dart-arena omgeturnde Maaspoort.

  De reguliere fan tickets zijn al in verkoop gegaan en reeds nagenoeg uitverkocht. Vanaf nu zijn ook VIP-arrangementen in de verkoop gegaan. De Balcony VIP-pakketten zijn reeds uitverkocht. VIP Floor Tables (VIP Bull’s Eye) zijn nog beschikbaar.

  Check deze flyer voor alle mogelijkheden.

  Voor meer informatie en reserveringen mail naar partnerships [AT] totodutchdartsmasters [DOT] nl.

 4. Nieuwe medewerker op bondskantoor

  Sinds 28 november is de NDB een medewerker rijker! Kevin de Bree heeft zich toegevoegd aan het team op het bondskantoor. Als medewerker top- en breedtesport is hij verantwoordelijk voor verschillende administratieve- en communicatiewerkzaamheden. Ook ondersteunt hij de overige medewerkers op verschillende vlakken. Kevin heeft een achtergrond in de turnsport maar heeft ook affectie met het darten. Kevin stelt zich graag even voor:

  Mijn naam is Kevin de Bree, 24 jaar oud en ben woonachtig in Nijmegen. Ik heb gestudeerd aan de HAN in Nijmegen en heb daar mijn studie Sportkunde afgerond. Ondertussen 2 jaar later ben ik werkzaam als bewegingsagoog voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ook wil ik graag voor een sportbond werken en heb daarom bij de NDB gesolliciteerd. Ik heb nu een mooie kans gekregen om naast mijn werk als bewegingsagoog, ook een andere kant van de sportwereld te ontdekken. Ik ga voor drie dagen in de week de medewerkers op het NDB Bondskantoor ondersteunen. Als dartamateur volg ik de ontwikkelingen binnen de dartsport continue naast dat ik er zelf ook van houdt om een paar pijltjes te gooien. Ik heb veel zin om mijn steentje bij te kunnen dragen op alle vlakken in de dartwereld.

  Bij vragen en/of opmerkingen ben ik bereikbaar via het volgende mailadres: k [DOT] debree [AT] ndbdarts [DOT] nl

  Wij wensen Kevin heel veel succes bij de NDB!

 5. Foto: TipTopPics

  Na de overwinning van Jelle Klaasen was Moreno Blom de tweede Nederlander op het podium van de Lakeside Country Club op dinsdagavond. Hij speelde tegen titelhouder Neil Duff.

  Blom mocht de wedstrijd tegen de Noord-Ier beginnen, maar moest in de eerste leg al een break incasseren. De break werd door Duff verzilverd met een 66-finish, waarna Duff ook de derde leg op een rij pakte. Met een 64-finish was de set snel in handen van de Noord-Ier. Ook de eerste leg van de tweede set leek naar Duff te gaan, maar gemiste dubbels braken hem op. Blom zorgde met een 56-finish voor de break, maar moest de re-break incasseren met een 15-darter van Duff. Legs drie en vier gingen met de pijlen mee, waarna Blom de set pakte met een 25-finish in 14 darts.

  Na de eerste onderbreking begon Blom beter dan Duff. De eerste leg ging in 21 darts naar de Nederlander en via tops-tops kwam hij zelfs op 2-0 in legs. Hier bleef het echter bij voor Blom. Duff pakte drie legs op een rij, waarvan één met een 105-finish. Met een 18-darter kaapte hij de set voor de neus van Blom weg. De Mijdrechtse darter plaatste met een 17-darter meteen de break in de vierde set, maar zag Duff meteen terug breken. De derde leg ging via de dubbel 4 wel met de darts mee, waardoor Duff op matchpoint kwam. Blom finishte 120 in de vierde leg, maar moest Duff zien te breken. Dit lukte echter niet. Duff gooide de dubbel 1 en schakelde Moreno Blom uit.

  Jammer Moreno, maar we hebben van je genoten!

  Alle overige uitslagen kun je HIER vinden.

  Tekst: Darts Actueel, NDB
  Foto: TipTopPics

 6. Foto: TipTopPics

  Voor Aletta Wajer zit het WDF WK 2023 er op. Tegen Deta Hedman deed ze lang mee om de overwinning, maar op het einde kwam ze toch net tekort: 2-1 in sets.

  Na een succesvol debuut mocht Aletta Wajer zich in ronde twee van het WDF WK op gaan maken voor een pittig duel met Deta Hedman. De Engelse is één van de meest succesvolle dartsters ooit, maar een wereldtitel ontbreekt op haar palmares. Met een 18-darter was de start voor haar, waarna ook de eigen leg werd gehouden. Wajer wist daarna haar eerste pijl op de dubbels meteen raak te gooien, maar moest toezien hoe Hedman met een 14-darter de set greep.

  De Nederlandse groeide langzaam in de wedstrijd. Met een 17-darter brak ze Hedman meteen in set twee, waarna ze haar eigen leg in 20 pijlen hield. Het werd nog even spannend nadat Hedman de stand weer op 2-2 zette, maar met een knappe 64-finish voor een 18-darter was het Wajer die de stand in sets op gelijke hoogte bracht. Het sterke finishen zette nog even door: met een 90-finish greep ze weer een leg. De kansen werden hierna echter steeds kleiner, waardoor Hedman alsnog kon profiteren. De Engelse won drie legs op rij, waardoor de droom van Wajer, ondanks een prima wedstrijd, uiteenspatte.

  We hebben van je genoten Aletta!

  Alle overige uitslagen kun je HIER vinden.

  Tekst: Darts Actueel, NDB
  Foto: TipTopPics

 7. Foto: TipTopPics

  Jelle Klaasen is overtuigend begonnen aan het WDF WK. De Nederlander kende weinig moeite met Edwin Torbjörnsson en keerde zo met een goed gevoel terug op Lakeside.

  In 2006 veranderde het leven van Jelle Klaasen volkomen door op Lakeside wereldkampioen bij de BDO te worden. Bijna 18 jaar later keerde ‘The Cobra’ terug op de iconische locatie voor het WDF WK. Tegen de Zweed Edwin Torbjörnsson begon de Nederlander voortvarend: met legs in 15 en 14 pijlen toonde hij meteen zijn klasse. De eerste set ging zo ook naar hem, waarna hij in de set van zijn tegenstander opende met legs in 16 en 15 pijlen. Met een 16-darter wist Torbjörnsson daarna op het bord te komen, maar hij kon zijn eigen set niet meer redden: Klaasen vond weer een 15-darter.

  Als nummer drie van de plaatsingslijst maakte Klaasen zijn status waar. 148 ging net niet uit, maar ook in set drie ging de eerste leg naar ‘The Cobra’. Met een 14-darter vond hij direct daarna een break, waardoor hij al voor de wedstrijd mocht gaan gooien. In stijl maakte hij er een einde aan: 120 ging uit, waardoor ronde drie bereikt werd.

  Alle overige uitslagen kun je HIER vinden.

  Tekst: Darts Actueel, NDB
  Foto: TipTopPics

 8. Foto: TipTopPics

  Wesley Plaisier is door naar de laatste 16 van het WDF WK. In de tweede ronde boekte de Nederlander een knappe 3-1 zege op Engelsman Reece Colley.

  Wesley Plaisier mocht net als Alexander Merkx dinsdagmiddag als geplaatste speler debuteren op Lakeside. De Nederlander won vorig jaar knap de WDF World Masters en was daardoor als nummer 5 geplaatst voor dit WDF WK. De eerste horde was Reece Colley, hij had in de eerste ronde met 2-0 gewonnen van Dave Prins.

  Beide heren begonnen wat nerveus aan de partij. In de eerste twee legs werden veel dubbels gemist, maar uiteindelijk werden de legs gedeeld. Colley kreeg de kans om 2-0 voor te komen, maar verzuimde dat. Met een knappe 64-finish hield Plaisier vervolgens zijn eigen leg om in 17 pijlen de set naar zich toe te trekken. Een ijzersterke set volgde van de Engelsman. Plaisier stond in twee legs te wachten op tops, maar kreeg geen pijl op de dubbel. Met legs in twee keer 17 darts en één keer 16 darts trok Colley de tweede set met 3-0 naar zich toe.

  Plaisier kwam goed uit de pauze. Met een 14-darter hield hij zijn eigen leg, waarna hij met een 15-darter Colley wist te breaken voor een 2-0 voorsprong in set 2. Plaisier liet Colley niet terug in de set komen, want via dubbel 5 trok hij de set met 3-0 naar zich toe en kwam zo op een 2-1 voorsprong in sets.

  Dit goede geval nam de Nederlander mee naar de vierde set. Met drie scores met twee triples stond hij na 9 pijlen op 87. Colley stond na 12 pijlen te wachten op tops, maar kreeg geen kans meer op de dubbel. Plaisier wist de 87 uit te gooien via de bull voor een belangrijke break. Echter miste Plaisier een leg later twee pijlen op de dubbel, waardoor de Engelsman met een 67-finish meteen weer terug brak. De breaks gingen nog even door, Plaisier kwam met een 74-finish op matchpoint. Dit matchpoint wist hij in stijl te verzilveren. Een knappe 110-finish zorgde voor een 3-1 (3-1,0-3,3-0,3-1) overwinning in sets.

  Woensdagavond mag Plaisier opnieuw in actie komen, dan is James Richardson de tegenstander bij de laatste 16.

  Alle overige uitslagen kun je HIER vinden.

  Tekst: Darts Actueel, NDB
  Foto: TipTopPics

 9. Foto: TipTopPics

  Alexander Merkx is de eerste Nederlander die is doorgestoten naar de derde ronde van het WDF WK. In een Nederlands onderonsje was hij landgenoot Arjan Konterman met 3-1 de baas.

  Alexander Merkx mocht dinsdagmiddag debuteren op Lakeside en deed dat als nummer 13 geplaatste speler. Arjan Konterman had in de eerste ronde eenvoudig met 2-0 in sets afgerekend met Danny Porter en had al wat ervaring opgedaan op het iconische podium. Hij ging dan ook beter van start dan Merkx. Merkx miste in de beginfase erg veel dubbels, waardoor Konterman mede daardoor en een 14-darter de eerste set met 3-0 naar zich toe trok.

  In de tweede set gingen alle legs met de darts mee. In de vijfde leg stond Merkx in zijn eigen leg na 12 pijlen op 62 en liet daarmee Konterman geen kans meer om de set af te pakken. In uiteindelijk 19 darts zorgde Merkx voor een 1-1 tussenstand in de pauze. Merkx kwam sterk uit de pauze. Met legs in twee keer 16 pijlen en één keer 17 pijlen won hij de set van Konterman met 3-0.

  In de eerste leg van de vierde set kreeg Konterman meerdere kansen om Merkx te breaken, maar verzilverde deze kans niet. Ook de tweede leg ging via een 83-finish naar Merkx die vervolgens één leg verwijderd was van een debuut-overwinning op Lakeside. Hier moest hij echter nog wel op wachten, Konterman persde er twee ‘steady’ legs uit en dwong zo net als in set 2 een beslissende leg af. Wederom was het ‘The Great’ die op het juiste moment piekte, een 64-finish in 15 pijlen leverde hem een 3-1 overwinning op.

  Donderdagmiddag mag Merkx het gaan opnemen tegen de Zweed Dennis Nilsson, die maandagavond knap met 3-2 in sets te sterk was voor de nummer 4 geplaatste James Hurrell.

  Alle overige uitslagen kun je HIER vinden.

  Tekst: Darts Actueel, NDB
  Foto: TipTopPics

 10. Terugblik JDC World Cup

  Vorige week maandag vertrok het Nederlands team met maar liefst 7 debutanten naar Gibraltar. Het Nederlands team heeft deze week fantastisch gepresteerd zowel op als naast de baan.

  Afgelopen zaterdag op de afsluitende dag van de JDC World Cup stond het JDC World team event op het programma. Nederland A bestaande uit Dylan van Lierop, Kendji Steinbach, Cas Maessen en Bradley van der Velden speelden een ijzersterke poulefase. In hun tweede wedstrijd tegen Gibraltar wisten onze mannen met een gemiddelde van bijna 80 het op twee na hoogste gemiddelde te noteren in het teamevent. Dit onderstreept nog maar eens dat alle vier de jongens uitstekend aan de dag begonnen. Later in de middag in de achtste finale was het ijzersterke Mongolië de tegenstander. Waar Nederland het teamevent de laatste 4 jaar al 2 keer wist te winnen, behaalde Mongolië de laatste 2 edities telkens de bronzen plak. Het beloofde dan ook een spannende wedstrijd te worden. En dat werd het. Met twee teams die beide ruim boven 70 gemiddeld gooiden, wat het misschien wel de beste wedstrijd van het toernooi. In de singles waren onze boys met een knappe 146 finish dichtbij een 3-1 voorsprong, helaas viel de dubbel 16 aan de buitenkant van het ijzerdraad en maakten Mongolië er met een knappe finish alsnog 2-2 van. Beide koppels gingen vervolgens all the way, maar helaas was het Mongolíë die in beide koppels de laatste beslissende leg wist te winnen en dus de 4-2 overwinning binnensleepten. Natuurlijk waren de druiven zuur voor onze jongens, maar ze speelden de hele dag prima darts. Waar we vaak de spannende en gelijk opgaande teamwedstrijden weten te winnen, viel het kwartje nu helaas bij de laatste 16, de verkeerde kant op.

  Nederland B bestaande uit Daan Toxopeus, Ruben Baalmans, Thijs Kool en Cor Beukema was het jongste team op het JDC World Cup teamevent. Maar alle Nederlanders groeiden deze week in de World Cup. Elke dag hadden onze boys de spanning beter onder controle en lieten ze prima darts zien met fantastische resultaten als gevolg. Ze begonnen dus vol zelfvertrouwen aan het teamevent. Het beloofde echter een loodzware opgave te worden om de poulefase te overleven. Waar Nederland A al pech had met de loting in de achtste finale, had Nederland B in de poulefase de poule des doods geloot. Met Ierland en Mongolië troffen onze boys de nummers 2 en 3 van het vorige JDC WK. Daarnaast was het altijd degelijk spelende Italië het vierde land in hun poule. De jonge debutanten begonnen vol spanning aan de dag. Natuurlijk hadden we de afgelopen dagen al veel geleerd en mooie ervaringen verzameld voor in de rugzak, maar het teamevent in het oranje shirt, is toch altijd net even iets anders dan een single- of koppeltoernooi. Ondanks de grote spanning begonnen onze boys prima aan de dag. In een spannende wedstrijd wonnen de Ieren 3 maal een beslissende leg, waarmee Ierland de 4-2 overwinning nipt voor neus van onze jongens wegkaapte. In hun tweede wedstrijd tegen Mongolië viel het kwartje wederom de verkeerde kant op. Maar des te knapper was het dat de jongens in een spannende laatste wedstrijd het ervaren Italiaanse team met 4-3 wisten te verslaan.

  Natuurlijk was dit niet het resultaat waarop we gehoopt hadden voor het Nederlands team, maar beide teams hebben toch uitstekend spel laten zien en knappe overwinningen behaald. En bovenal met veel debutanten in het team, hebben de boys veel ervaring opgedaan en laten zien over de juiste teamspirit en mentaliteit te beschikken. Soms speel je gewoon prima, maar loop je vroeg in het toernooi tegen een tegenstander in vorm aan en valt het kwartje net de verkeerde kant op. Afgelopen zaterdag was zo’n dag, waarop er prima gespeeld werd, maar het toch net niet resulteerde in zilverwerk.

  De JDC World Cup voor landenteams werd verassend niet gewonnen door Engeland, met de tot nu toe onverslaanbare Luke Littler, maar door Schotland. Het Schotse team versloeg in de halve finale Engeland, waarna Ierland in de finale vakkundig aan de kant werd geschoven. Het was een mooie JDC World Cup, waarbij veel spelers uit veel verschillende landen een hoog niveau lieten zien. Goed om te zien dat de dartsport wereldwijd blijft groeien.

  Natuurlijk gingen we net als altijd voor goede prestaties, maar met zo’n jong en onervaren team hadden we ook andere doelstellingen: ervaring opdoen, genieten en samenwerken als een hecht Nederlands team. En dat is precies wat onze Nederlandse toppers hebben gedaan! Elke dag lieten ze weer zien een stapje verder te zijn dan de dag ervoor. Er werd veel geleerd, en er zijn ook door iedereen uitstekende resultaten geboekt. Wat zijn de boys stuk voor stuk gegroeid afgelopen week. Maar bovenal wat een team. Er voor elkaar zijn op en naast de baan, samen verliezen en samen winnen. Klasse mannen!

  Michael van Gerwen
  Een speciaal woord van dank voor Michael van Gerwen voor zijn sponsoring van het Nederlands Team.

  De twee Nederlandse teams bestonden uit:
  Team A: Dylan van Lierop, Kendji Steinbach, Cas Maessen en Bradley van der Velden
  Team B: Daan Toxopeus, Ruben Baalmans, Thijs Kool en Cor Beukema
  Begeleiding: Dick Bontekoe en Patrick Stolk

  De NDB feliciteert het Nederlands teams van harte met hun geweldige week en is trots op alle 8 de boys! En natuurlijk feliciteren we het Schotse team met hun overwinning in het teamevent, net als Luke Littler met al zijn overwinningen gedurende de week. De finale van het JDC World Championship wordt op 17 december gespeeld door titelverdediger Luke Littler en Almos Kovacs in Alexandra Palace in Londen tijdens het PDC WK. Maak er een mooie wedstrijd van en geniet van de unieke ervaring van een WK finale!

Website NDB | DodSoft WebDesign
Copyright © 2016. All Rights Reserved.